Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live

Vasakronan nobbar bud från shejken vid Stureplan

$
0
0

Utreder handel i tre plan och påbyggnad i Sturekvarteren. ADIA, Abu Dhabi Investment Authority, som ytterst kontrolleras av shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Förenade Arabemiratens president, har efter nio års ägo av Sturekvarteren i centrala Stockholm presenterat omfattande om- och tillbyggnadsplaner. Det berättade FV Idag om i början av juni (läs mer och se flera bilder här).

ADIA äger dock inte hela det stora kvarteret. Två av de mest attraktiva fastigheterna, Sperlingens Backe 45 och 47, ägs av Vasakronan. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har företrädare för ADIA vid ett flertal tillfällen försökt köpa de båda fastigheterna från
Vasakronan – men förgäves.

– Jag vill inte kommentera den uppgiften. Men jag kan bekräfta att vi inte har för avsikt att sälja. Fastigheterna passar bra in i vårt bestånd och vi har utvecklingsplaner för båda. Vi uppskattar de stora planer som ADIA har för hela kvarteret och vi arbetar tillsammans med Stockholms stad och ADIA för att lyfta området, säger Vasakronans VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Fastigheten Sperlingens Backe 47, som ligger i hörnet Birger Jarlsgatan/Grev Turegatan, innehåller 8 222 kvm lokaler. Tunnelbaneuppgången som finns i byggnaden vid TGI Fridays försvinner och omplaceras till Marmorhallarna, enligt stadens förslag. Vasakronan kan därmed skapa nya butiksytor och utreder för handel i tre plan, ett ner och ett upp. Påbyggnation kan ske med indragen kontorsvåning om cirka 600 kvm.

Fastigheten Sperlingens Backe 45 ligger nära Stureplan och har bland annat SEB som hyresgäst i gatuplan. Den fastigheten innehåller 3.905 kvm lokaler idag. Vasakronan utreder för handel i tre plan på motsvarande sätt. Även i den fastigheten kan det bli aktuellt med ytterligare cirka 600 kvm kontor, i så fall genom en påbyggnation av den bakre delen av fastigheten. Den lilla gården på baksidan av SB 45 tillgängliggörs från baksidan, alltså knyts ihop med de handelsstråk som finns inne i kvarteret.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-04

Shejkens önskelista – 1: Fastigheten Speglingens Backe 47 med adressen Birger Jarlsgatan 16 och Gräv Turegatan 1. Fastigheten innehåller 8.222 kvm lokaler, varav 6.447 kvm kontor, 1250 kvm övrigt och endast 525 kvm butikslokaler. Bland hyresgästerna finns bland annat TGI Fridags, La Chemise och Kammarkollegiet. Huset bygges 1936 och renoverade 1994.
PÅ SHEJKENS ÖNSKELISTA – 1: Fastigheten Sperlingens Backe 47 med adressen Birger Jarlsgatan 16 och Grev Turegatan 1. Fastigheten innehåller 8.222 kvm lokaler, varav 6.447 kvm kontor, 1250 kvm övrigt och endast 525 kvm butikslokaler. Bland hyresgästerna finns bland annat TGI Fridags, La Chemise och Kammarkollegiet. Huset bygges 1936 och renoverade 1994.
Så här skulle fastigheten kunna se ut framöver. Målsättningen är att den ska bidra till att lyfta intrycket av närområdet.
Så här skulle fastigheten kunna se ut framöver. Målsättningen är att den ska bidra till att lyfta intrycket av närområdet. Bolaget planerar även för ytterligare en våning, som i så fall blir indragen. Dessutom planerar bolaget för utökade butiksytor.
SHEJKENS ÖNSKELISTA 1: Fastigheten har adressen Stureplan 2 och innehåller 3.905 kvm lokaler.
PÅ SHEJKENS ÖNSKELISTA – 2: Fastigheten heter Sperlingens Backe 45 och har adressen Stureplan 2. Den innehåller 3.905 kvm lokaler, varav 2.914 kvm kontor, 306 kvm butik och 685 kvm övrigt. Fastigheten uppfördes 1897 som bostadshus och den bygges om för kontor på 1970-talet.

Investerar kvarts miljard i fulaste byggnaden

$
0
0

Exteriören ska dock inte förändras. Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den gamla Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm. Den omdebatterade byggnaden kommer under namnet A house att förvandlas till en mötesplats för kunskap, kreativitet och entreprenörskap.

A house ska enligt Akademiska Hus plan bli en stark, öppen och välkomnande mötesplats där det kan ske korsbefruktning mellan nya företag och andra aktörer med innovativa idéer och det mer etablerade näringslivet. Byggnaden ska även fungera som en plattform för möten mellan akademin och staden, där också utbyte mellan konst- och musikscenerna och de ”hårda” vetenskaperna kan uppstå. Ambitionen är ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare, innovatörer och konstnärer.

A house består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968–70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12.000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Den avskalade och i mångas ögon råa karaktären är dock inget som ligger i Akademiska Hus plan att dölja eller i grunden förändra. Tvärtom är det något som ska behållas och lyftas fram som ett signum:

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

A house ska renoveras i olika etapper med start i november 2015. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet och vidareutveckling igång under hela tiden som projektet pågår.

– För att kunna skapa en miljö som A house måste vi vara sökande, våga pröva våra idéer och hela tiden vara beredda att tänka om, säger Erik Westin.

I byggnaden ges möjligheter för interna och externa kunder att hyra in sig för events, seminarier och föreläsningar och det finns även planer på att bygga en restaurang och ett café. Det stora ”matklusten” som Fastighetsvärlden februari (läs mer här) som finns i plan 0 finns inte med i denna investeringen. De planerna kommer i ett senare läge när de övriga våningsplanen har färdigställts.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-09

 

NCC siktar på att även sälja Torsplan 2 snabbt

$
0
0

Sommaren 2013 köpte norska KLP fastigheten Torsplan 1 i Hagastaden från NCC för 1,6 miljarder. Under 2016 ska Torsplan 2, om 26.000 kvm lokaler står klar. Även den fastigheten ska säljas i ett tidigt skede och en affär kan bli klar under fjärde kvartalet i år.

I magasinet Fastighetsvärlden Nr 10/2015 berättade vi om ett flertal större försäljningar som är på gång i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där berättade vi till exempel om NCC:s försäljningsprocess av kontorsprojektet eXlent i Malmö.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-09

AMF gör om i Citycronan – fyller upp 11.000 kvm

$
0
0

Fullt uthyrt – Epicenter intar 11 000 kvm – Bokhandel kan flyttas om. AMF Fastigheter laddar för ombyggnad av Citycronan. Det är ett steg i omvandlingen av det som bolaget kallar Mood-kvarteret som även innehåller Europahuset, Jericho 34 och just Mood (fd Salénhuset).

AMF förvärvade fastigheten Grävlingen 12 (Citycronan) hösten 2010 från Deka för 2,8 miljarder, enligt FV:s bedömning. Fastigheten innehåller 41.700 kvm, fördelat på kontor (70 procent), handel (20 procent) och bostäder (10 procent). Våren 2012 meddelade Nordea att man planerade att flytta ut (25.600 kvm). Därefter har till exempel DnB hyrt 5.000 kvm och även Cushman & Wakefield har flyttat in. Nu är huset i det närmaste fullt uthyrt.

Nu tar AMF Fastigheter nästa steg i omvandlingen av fastigheten. Enligt obekräftade uppgifter till FV kan Akademibokhandeln, som hyr stora ytor i entréplanet, istället komma att delvis omlokalisera i huset. Längs Jakobsbergsgatan kan det bli matkoncept i gatuplan.

AMF har fyllt upp kontorsvåningarna genom att avsätta 11.000 kvm för det framgångsrika innovationshuset Epicenter. Bland de första att flytta in är Google for Entrepreneurs, deras första satsning i Sverige och Norden. Adressen blir Malmskillnadsgatan 44. Lokalerna ska stå klara våren 2016. Konceptet Epicenter förfogar idag över 5.500 kvm i en av byggnaderna i Urban Escape (Galleriankvarteret) med adress Malmskillnadsgatan 32. Epicenter växte ur sina lokaler där på mindre än 12 månader och det ligger bakom expansionsplanerna.

Fastigheten i Urban Espape där Epicenter finns står inför en om- och påbyggnation första kvartalet 2017. Då ska den aktuella fastigheten renoveras och den ska även byggas på med två våningar. Det gäller alltså den fastigheten som ligger närmast Hamngatan. Den stora grannbyggnaden vid Brunkebergstorg håller på att byggas om till två hotell.

Epicenter har utvecklats i samarbete mellan AMF Fastigheter, SIME och Result.

– Epicenters utveckling har varit bättre än vi hoppats på. Att vi nu öppnar ett andra innovationshus i Mood-kvarteret är ett kvitto på den efterfrågan av nyskapande platser i citylägen som finns bland både digitala tillväxtföretag och innovationsdrivna storföretag, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-10

Oscar berättar om bokningsläget för de fem stora projekten

$
0
0

447 av 580 lanserade bostäder är bokade. Oscar Properties offentliggör bokningsläget det projekt som bolaget för närvarande har ute till försäljning. Antalet bokade bostäder i de fem projekt som säljstartats under året uppgick per den 6 november till sammanlagt 447 av totalt 580 lanserade bostäder (avser bokningsavtal och förhandsavtal).

  • Av Norra Tornens 182 lanserade bostäder är 134 bostäder bokade. Ligger i Hagastaden och projektet inkluderar även ett andra torn som det ännu inte finns investeringsbeslut kring.
  • Av Bageriets 126 bostäder har hittills 54 lanserats, varav 44 är bokade. Ligger på Kvanholmen i Nacka.
  • Av 79 & Parks 168 bostäder har hittills 128 lanserats varav är 115 bokade. Projektet finns vid Gärdet och drivs i ett joint venture med Skandrenting.
  • Av Lyceums 69 bostäder har samtliga lanserats och 62 är bokade. Ligger vid Observatorielunden.
  • Av Industriverkets 198 lägenheter har 147 lanserats och 92 är bokade. Projektet finns på Kungsholmen och görs ihop med Niam.

Med bokade avses i det här fallet en kombination av bokningsavtal som tecknas mot en bokningsavgift och bindande förhandsavtal. Vid jämförelse med bokningsläget i senaste delårsrapporten bör noteras att rapporten även innehåller sålda bostäder i projekten HG7 (Hammarby Sjöstad), Chokladfabriken (Kungsholmen) och Tyresö Trädgårdar.

Oscar Engelbert.
Oscar Engelbert.

– Vi upplever ett fortsatt mycket stort intresse för våra projekt och försäljningen har utvecklats väldigt starkt hittills under fjärde kvartalet, säger VD Oscar Engelbert.

Utöver det andra tornet i Hagastaden planerar bolaget även för höghuset Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden och stora mängder bostäder i Nacka Strand. Det sistnämnda görs tillsammans med Carlyle.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-11

BRF köper för en kvarts miljard på Östermalm

$
0
0

Bruno Trönnberg sålde i maj 2015 fastigheterna Vakteln 4 och 5 till en i fastigheten bildad bostadsrättsförening. Köpeskillingen uppgick till 258 miljoner motsvarande 53 200 kr/kvm. Affären genomfördes som en bolagsaffär. Av den totala uthyrbara ytan om 4 853 kvm utgör 473 kvm lokaler (kontor) och 4 380 kvm bostäder fördelat på 53 lägenheter. Merparten av de kommersiella intäkterna kommer från långt kontrakt med fastighetsförvaltningsföretaget Trönnberg & Co Förvaltning AB.

Vakteln 4 och 5 är beläget på övre Östermalm i Stockholm med adress med Danderydsgatan 28–30. Fastighetens läge är mycket bra för bostadsändamål. Kontorslokalerna attraherar dem som önskar ett bra läge utan att ligga mitt i CBD.

Affären är en av de till köpeskillingen största ombildningarna i Stockholms innerstad någonsin. Det förhållandevis lilla lokalinslaget innebär att föreningen blir en så kallad äkta bostadsrättsförening. I fastigheten finns även en råvind som föreningen i framtiden kan konvertera till bostäder.

Förvärvspriset 258 miljoner kronor, motsvarande 53.200 kr/kvm och enligt Forum Fastighetsekonomi som var säljarens rådgivare ett genomsnittligt direktavkastningskrav om 1,6 procent. Om ett direktavkastningskrav om 5 procent åsätts lokaldelen blir direktavkastningskravet för bostadsdelen så lågt som 1,25 procent.

Föreningens medlemmar förvärvade sina lägenheter för i genomsnitt 50.000 kr/kvm med ett spann mellan 45.000 och 60.000 kr/kvm. Fördelningsmodellen innebar att de mindre åsattes ett något högre kvadratmeterpris. Vid dagens låga ränta innebär ett köp en oförändrad boendekostnad (vid 2 procent i privatränta). De lägenheter i huset som så här långt har sålts på den öppna marknaden har inneburit stora vinster med köpeskillingar i nivån 78.000–80.000 kr/kvm.

Säljaren har ägt fastigheterna under lång tid, men strukturerade om sitt ägande för några år sedan då de överläts till ett bolag genom gåva. De togs upp i bolaget med ett värde strax över 100 miljoner och såldes nu för 256 miljoner (brf:s förvärvskostnader avräknade), vilket motsvarar en direktavkastning på 1,6 procent. Affären bedöms vara gjord på en nivå som är 10–15 procent mer än någon annan skulle betala på investorsmarknaden. Affären får anses vara ett lyckat exempel på en ”win-win-situation”.

TEXT Håkan Söderqvist

P-garaget kan stoppa ADIA:s nya Sturekvarter

$
0
0

Starkt kritiskt. Stadsmuseet ger tummen ner för ADIA:s planerade miljardinvestering av Sture-kvarteren i centrala Stockholm. ”Rivningar av kulturbyggnader och en förfulande påbyggnad” konstaterar stadsmuseet, enligt Östermalmsnytt. Bland annat vill museet rädda p-huset.

– Det är en del av ett helt bilkoncept som tidigare innehöll försäljning, bilvårdsanläggning och garage. Byggnaden är ett exempel på hur flott man gestaltade en miljö för det här nya transportmedlet som fortfarande var framtidens melodi i början av 1900-talet, säger stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund till Östermalmsnytt.

I utlåtandet konstateras att p-huset lider av eftersatt underhåll men kan med renovering återta sitt uttryck. Totalt sju byggnader i kvarteret står inför rivningar, i övrigt handlar det om byggnader längre in i det stora kvarteret. Fasader eller höjder direkt vid omkringliggande gator ska enligt förslaget inte förändras.

Läs mer om ADIA:s planer här. Även Vasakronan har projektplaner för bolagets båda fastigheter i kvarteret, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-16

Vasakronan hyr ut 10.800 kvm i Klara C

$
0
0

81 procent av kontorsytorna uthyrda. Företagen NetEnt och Convendum hyr 7.500 kvm respektive 3.300 kvm var av Vasakronan i Klara C. Det innebär att totalt 23.200 kvm kontorsyta är uthyrd vilket ger en uthyrningsgrad om 81 procent.

Vasakronans projektfastighet Klara C på Vasagatan 16 i Stockholm omfattar totalt 34.000 kvm, varav 28.600 kvm kontor, fördelat på 9 plan. Investeringen uppgår till drygt en miljard och renoveringen beräknas vara klar i slutet av 2016.

I april 2016 flyttar de första hyresgästerna, Centigo, Bambora och Convendum in. I juli får de sällskap av KPMG. Hösten 2016 öppnar Restaurang Vigårda och i december 2016 öppnar Food Village – ett nytt restaurang och saulhallskoncept. Även NetEnt flyttar in i december 2016.

Nu är det klart att ytterligare två företag flyttar in. Det är NetEnt, ett mjukvaruföretag med verksamhet inom spelsektorn som hyr totalt 7 500 kvm på våningarna 7, 8 och 9. Företaget utvecklar spel- och systemlösningar för onlinekasino och är leverantör till de flesta stora europeiska spelbolagen.

Dessutom har avtal om 3 300 kvm tecknats med Convendum. Convendum etablerar ett modernt center för små- och medelstora företag med kontor, lounge och coworkingytor 1 trappa upp från Vasagatan. Convendum ska även driva husets konferenscenter med bland annat en hörsal för 100 personer.

– Klara C är en förstklassig fastighet och intresset för lokalerna i den har varit stort från dag ett, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm. Just nu är efterfrågan på kontor i Stockholms centrala delar väldigt stor och utbudet begränsat vilket gör att trycket på den här typen av bra lokaler är högre än någonsin.

Läs mer om Klara C här:
Kan bli hela tre restauranger i Klara C

KPMG flyttar till Vasakronan och Fabege

Se bilder med strålande utsikt från Vasakronans nya

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-17


Lista: Här är Scandics 10 största hotell i Sverige

$
0
0

Nya stora hotell. Scandic har tre stora hotell på gång i Stockholm. Dels Continental vid Centralstationen (läs mer här) och Haymarket (PUB) vid Hötorget (läs mer här) och dels ombyggnaden av Crown vid Brunkebergstorg (läs mer här).

Här nedan rangordnar Fastighetsvärlden Scandics tio största hotell i Sverige efter antalet rum:

Hotel Stad Rum
Scandic Europa Göteborg 456
Haymarket by Scandic* Stockholm 405
Scandic Continental* Stockholm 392
Grand Central by Scandic Stockholm 391
Scandic Opalen Göteborg 353
Scandic Crown Göteborg 338
Scandic Malmen Stockholm 332
Stockholm Scandic Alvik Stockholm 324
Scandic Infra City Stockholm 320
Scandic Victoria Tower Stockholm 299

*Ännu inte öppnade hotell.

Sergel Plaza är inte med på listan ovan eftersom det stänger om cirka två veckor för att helt renoveras under nästa år. Det har 403 rum i nuläget. Hur många det kommer att bli efter hotellet är färdigt är inte klart (läs mer här).

Haymarket vid Hötorget är följden av en utbyggnation av det tidigare hotellet i PUB-huset. Continental är en helt ny byggnad efter att den tidigare hotellbyggnaden på samma plats revs för att ge plats åt Citybanans entré.

Den byggnaden som i det närmaste är färdigställd mitt emot Centralstationen blir det tredje hotellet med samma namn. Det första öppnades i juli 1878 under namnet W6 några år efter att Centralstationen färdigställts 1871 för den genomgående tågtrafiken i Stockholm. Hotellet bytte sedan namn till Continental 1899. Det andra Continental var det nyss rivna hotellet som byggdes i samband med tunnelbanans tillkomst på 1963.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-17

Första Continental.
Första Continental 1906 Foto: Wikipedia.
Andra Continental. Bild från 1965. Bild: Wikipedia.
Andra Continental. Bild från 1965. Bild: Wikipedia.

 

Så blir Scandics nya hotell – våning för våning

$
0
0

Takterrass för alla på åttonde våningsplanet. I april öppnar Stockholms nya storhotell Scandic Continental mittemot Stockholms centralstation. Hotellet får 392 hotellrum och 25 mötesrum där det största kan husera 300 personer.

Fastighetsvärlden fick under tisdagen en rundvisning i hotellet som är under färdigställande. Scandic och fastighetsägaren Jernhusen visade upp lobbyn, konferenslokaler, ett färdigställt rum och utsikten från den högre hotellterrassen.

– Med Scandic Continental vill vi skapa ett hotell skräddarsytt för den moderna affärsresenären. Hotellets gemensamma ytor, så som lobby, café och barer är utformade för att stimulera spontana möten eller att sitta och jobba on-the-go, säger Peter Storckenfeldt, Hotelldirektör Scandic Continental.

Så här kommer hotellet att bli, våning för våning:

Våning 0 (entré från Vasagatan): Lobby, reception och kafé. Dessutom har Jernhusen tre butikslokaler i den gång där rulltrapporna kommer upp från Citybanan och där resenärer kan fortsätta i rulltrappa upp till entrén vid Klarabergsgatan.

Våning 1 (entre från Klarabergsgatan): Restaurang med plats för 200 gäster. På våningsplanet finns dessutom ett stort kök. Restaurangen ska ha öppet från frukost till sen kväll.

Våning 2-3: Konferensvåningar. Här finns möjligheter för upp till 20 mötes- och konferenslokaler om lokalerna delas i så stor utsträckning som möjligt. Den stora konferenslokalen ligger på våning 3, ut mot Vasagatan, och rymmer 300 besökare. På våning 3 finns även några hotellrum.

Våning 4-7: Endast hotellrum.

Våning 8: Baren Capital med uteterrass som är öppen för alla besökare. Hit finns en specialhiss. Här finns även 5 lokaler varav 3 ingår i konceptet ”The View”. På våningsplanet finns även ett antal hotellrum.

Våning 9–10: Endast hotellrum.

Våning 11: Uteterrass för hotell- och konferensgäster. På våningsplanet finns även hotellrum.

Våning 12–13: Endast hotellrum.

Fastigheten är exteriört indelat som fyra ”torn” och där de bakre tornen, mot Klara kyrka, är något högre och högst är det  bakre tornet i riktning mot Åhléns. I de fyra översta våningsplanen i den allra högsta delen finns det bostäder, liksom i det övre våningsplanet i den näst högsta delen. Läs mer om bostäderna och de höga prisnivåerna här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-17

6-Exterior-Scandic-Continental
Scandic Continental exteriör, sett från Vasagatan och Centralstationen.
Takbaren Capital på våning 8 med panorama-utsikt över området.
Takbaren Capital på våning 8 med panorama-utsikt över området.
utsikt2
Utsikt från takterassen.
fagel
Vy mot Riddarfjärden.
hotellrum
Ett av hotellets 392 hotellrum.

Rekord: 104,5 miljoner för toppvåningen vid Centralen

$
0
0

På prislappen står 250.000 kr/kvm – Köpare sökes. Samtidigt som billig nyproduktion efterlyses så finns det även tillräcklig efterfrågan på riktigt dyra objekt. I Continental Apartments, eller Brf Orgelpipan 12 som den egentligen heter, har våningen om 418 kvm i det översta våningsplanet åsatts en prislapp på 104,5 miljoner kronor, vilket motsvarar 250.000 kr/kvm. Byggnaden ligger mitt emellan Stockholms Central och Klara Kyrka.

Lägenheterna kommer att stå inflyttningsklara nästa år och ligger i 3D-fastigheten Orgelpipan12 som utgör en del av de fyra sammansatta byggnader som i övrigt kommer innehålla hotell Continental samt butiker. 3D-fastigheten finns i de fyra översta våningarna i den norra byggnaden samt i det översta våningsplanet på en intilliggande byggnad.

Ursprungligen var våningen om 418 kvm tänkt att fördelas på två lägenheter men det ändrades senare så att den ekonomiska planen för föreningen nu omfattar 18 lägenheter istället för tidigare tänkta 19 lägenheter.

Den ”billigaste” lägenhetens prislapp ligger på 166.000 kr/kvm. Det är en etta på 36 kvm plus balkong om 6 kvm för 5,99 miljoner.

Även om 250.000 kr/kvm är en hög nivå så finns det faktiskt en lägenhet med ett något högre pris. En femrummare om 156 kvm kostar 39,96 miljoner, vilket motsvarar 256.000 kr/kvm.

Den totala boarean inom föreningen uppgår till 1.918 kvm och den genomsnittliga prisnivån är drygt 217.000 kr/kvm. Årsavgiften exklusive kyla ligger på 974 kronor per kvm, vilket ger en månadsavgift på nära 35.000 kronor för den största lägenheten. En stor del av årskostnaderna för föreningen, ungefär en tredjedel, beror på tomträttsavgälden på 686.000 kronor per år. Däremot finns inga lån i föreningen, det har förmodats att köparna kan finansiera hela kostnaden själva.

Statliga Jernhusen samt entreprenören Strabag driver utvecklingen av bostadsrättsdelen tillsammans. 3XN har ritat byggnaderna medan Andreas Martin-Löf ritat inredningen till bostadsrättslägenheterna. ESNY är mäklare och ska alltså få köpare på kroken till lägenheterna med de rekordhöga priserna.

Läs även:
Så blir Scandics nya hotell – våning för våning
Topplista: Scandics 10 största hotell i Sverige

Fastighetsvärlden Idag         2015-11-17

huset
Jernhusen och Strabag driver utvecklingen av bostadsrättsdelen.
utsikt
Utsikt mot World Trade Center.
utsikt2

Hyresgäster ogillar ADIA:s rivningsplaner

$
0
0

Motstånd mot projektplaner i Sturegallerian. ADIA:s projektplaner i Sturekvarteren i Stockholm möter motstånd hos flera hyresgäster, uppger DN. FV har tidigare skrivit att ADIA fått mycket beröm för de ambitiösa planerna – men det finns negativ kritik, bland annat från Stadsmuseet (läs mer här).

Nu har några större hyresgäster, Stureplansgruppen, Svenska brasserier, Sturebadet och Hedengrens bokhandel, lämnat in ett gemensamt yttrande till stadsbyggnadskontoret där man oroas av omfattningen och att verksamheter tvingas stänga under byggtiden.

– Om rivningen blir av tvingas vi lägga ned Sturehof och 200 jobb försvinner, säger PG Nilsson, Svenska brasseriers ägare, till DN.

– Som det ser ut nu ska själva simhallen få stå kvar, men allt runt omkring, alla omklädningsrum och kontorsutrymmen, försvinner. Då kan vi inte fortsätta ha öppet. För oss handlar det om cirka 130 anställda som kommer att bli av med jobben, säger Per-Erik Hasslert, Sturebadets VD, till DN.

Fastighetsvärlden kunde i början av juni 2005 avslöja ett flertal illustrationer som visar ADIA:s projektplaner. Se bilderna här. Även Vasakronan har planer för bolagets båda fastigheter i det stora kvarteret, läs här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-24

Harrys vill öppna 15 krogar i Stockholm

$
0
0

Söker mellan 500 och 1.000 kvm per enhet. Krogkedjan Harrys har 42 krogar i Sverige, men bara två i Stockholmsområdet. Men nu siktar kedjan på att öppna 15 restauranger i 08-området inom några år. Det kedjan söker är lokaler som är mellan 500 och 1.000 kvm. Även lokaler i köpcentrum är aktuella.

– Alla områden inom tullarna är intressanta liksom närförorter. Vi är intresserade av lokaler som ligger där det finns naturliga flöden, säger Per Norin, etableringsansvarig vid Harrys till Fastighetsvärlden.

Harrys startade i Falkenberg 1993 och merparten finns längs västkusten. Den första restaurangen i Stockholm öppnade för några år sedan vid Södra Station på Södermalm och därefter har en enhet öppnats i Märsta. Om några veckor öppnar ännu en i Väsby centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-25

Castellum säljer för 822 miljoner i Stockholm

$
0
0

Fastpartner köper i Stockholm NV – 30 procent vakant. Fastpartner har förvärvat elva fastigheter av Castellums dotterbolag Brostaden i Stockholm. Fastigheten finns i Nordvästra Stockholmsområdet och köpeskillingen är 825 miljoner.

Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren Castellum.

Fastigheterna som ingår i affären är Ekenäs 1–4 och Karis 3 och 4 samt Sätesdalen 2 som är belägna i Akalla/Kista (totalt 56.723 kvm), i Sollentuna finns fastigheterna Ringpärmen 4 och Sjöstugan 1 (totalt 6.298 kvm) och i Upplands Väsby ingår fastigheterna Hammarby-Smedby 1:454 och Hammarby-Smedby 1:461 (totalt 25.542 kvm).

Den sammantagna uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 88.500 kvadratmeter fördelat på cirka 78.500 kvadratmeter kontor och cirka 10.000 kvadratmeter lager, handel och restauranger.

Det sammantagna årliga hyresvärdet uppgår till cirka 136 miljoner kronor. På tillträdet har fastigheterna en årlig ekonomisk vakans om cirka 42 miljoner kronor, motsvarande en uthyrningsgrad på 70 procent. Genomsnittlig uthyrningsperiod/återstående kontraktstid: ca 2 år.

– Affären befäster vår position i norra Stockholmsområdet och utgör en spännande utmaning för vår förvaltning. Fastigheterna är belägna i attraktiva lägen som till viss del kan konverteras till bostäder, säger Sven-Olof Johansson, VD på Fastpartner.

Med detta förvärv förstärker FastPartner sin koncentration till Stockholm och efter detta förvärv uppgår hyresintäkterna från Stockholmsområdet till cirka 80 procent av FastPartners totala hyresintäkter.

De största hyresgästerna är Mircrosoft (17 procent av hyresvärdet), SC Motors och Sandbergska Competens. Totalt finns 150 hyresgäster i området. Fastigheterna tillträds den 8 december.

Henrik Saxborn, VD i Castellum, motiverar försäljningen

– Syftet med affären är fortsätta att omdisponera portföljen i Stockholm och koncentrera beståndet till utvalda delmarknader. I januari gjorde vi ett förvärv i Marievik och i september etablerade vi oss innanför tullarna i och med köpet i Hornsberg på Kungsholmen.

För Castellum, och därmed dotterbolaget Brostaden, innebär affären att bolaget sänker vakansgraden i Stockholmsområdet. I slutet av september hade Brostaden en vakansgrad på hela 16 procent för kontorslokaler. Bara Briggen (i Skåne) har högre (16,4 procent). Övriga regioner inom Castellum ligger betydligt lägre, 5,9 till 9,1 procent.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-25

 

FV avslöjar: Waterfront nära försäljning

$
0
0

Årets näst största styckeaffär – DnB fortsätter avyttra. Fastighetsvärlden kan berätta att norska DnB fortsätter att minska sitt fastighetsbestånd i Sverige. Nu håller det norska bolaget på att sälja konferens- och hotellfastigheten Waterfront vid centralstationen i Stockholm. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar är det Pangea som har försäljningsuppdraget.

Fastighetsvärlden bedömer värdet till 1,7–1,8 miljarder kronor, vilket skulle göra transaktionen till en av årets största affärer med styckefastigheter om den avslutas innan årsskiftet. Jämfört med den nivån är endast affären med Skärholmen Centrum hittills större. Det är även en av mycket få försäljningar som ägt rum i Stockholm CBD de senaste tre åren.

Hotellet Radisson Blu Waterfront innehåller 414 rum och konferensdelen innehåller bland annat ett auditorium med plats för 3.000 besökare.

Norska DnB (Vital) förvärvade den stora hotell- och konferensfastigheten i december 2007 när det återstod några år till invigning. Säljare var Jarl Asset Management, Niam Fond III och Car Val Investors (CVI Global Value Fund).

Under de senaste tre åren har DnB (och Vital) i Sverige bland annat sålt Kista Galleria, Kungsbron och Spårvagnshallarna. Enligt Fastighetsvärldens kännedom äger den tidigare svenska storinvesteraren i Sverige numera endast hotellfastigheten Pennfäktaren 10 på Vasagatan i Stockholm samt de båda handelsfastigheterna Boländerna 5:21 i Uppsala och Kungsbacka 4.

Kontorsfastigheten Waterfront Building, som ligger bredvid och som byggdes samtidigt, ägs av tyska Munich Ergo (Meag) berörs inte av säljprocessen ovan. Den fastigheten var 2012 på väg att säljas, men processen avbröts efter att olika intressen inom bolaget hade olika åsikter. Den byggnaden innehåller 25.000 kvm lokaler.

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-30


Wallenstam i jätteprojekt om 65.000 kvm i Ropsten

$
0
0

Första satsningen på kommersiella lokaler i Stockholm. Fastighetsvärlden kan berätta att Wallenstam föreslås få en tidig markreservation för bostäder, kontor och butiker vid Lidingöbrons fäste i Ropsten. Det handlar alltså om ett långsmalt markområde direkt norr om brofästet på Stockholmssidan och berör fastigheterna Hjorthagen 1:3 och Ladugårdsgärde 1:9 i Norra Djurgårdsstaden. För Göteborgsbaserade Wallenstam handlar det om första satsningen på kommersiella lokaler i Stockholm.

Markreservationen gäller minst 100 hyresrätter och cirka 100 bostadsrätter och ytterligare cirka 45.000 kvadratmeter BTA för kontor (15.900 kvm, delar skulle kunna bli hotell), handel (10.300 kvm) och parkering. Marken för hyresrätter avses upplåtas med tomträtt. Utifrån dagens prisläge är köpeskillingen, av Stockholms stad, framräknad till totalt cirka 700 miljoner kronor (FV summerar till en lägre köpeskilling).

Kvarteren bedöms komplicerade att utveckla. Bland annat ska en bussterminal, med plats för 14 busslinjer, och andra funktioner kopplade till tunnelbanan och Lidingöbanan (som knyts ihop via en bo i fastigheten) inrymmas. Bygghöjden är upp emot 20–25 våningar (72 meter) och enligt planen ska det även byggas en bit ut i vattnet.

Wallenstam har valts som utvecklare av Ropsten efter en utvärderingsprocess där fyra bolag deltagit. Den tidiga markreservationen ger Wallenstam ensamrätt att förhandla om markanvisningsavtal för platsen. Ett av de övriga förslagen som var med och tävlade var ”Stockholmsfyren” som trion Skanska, Familjebostäder och Areim planerat för på platsen i flera år. Där ingick bland annat ett höghus om 207 meter (se bilder och läs mer om det projektet här). De övriga båda var, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, NCC och Peab/Alm Equity.

Wallenstam planerar byggstart till 2018 och första inflyttning bedöms till 2020.

Fastighetsvärlden Idag         2015-11-30

Wallenstam-Ropsten-5
Wallenstams tidiga skiss (Wingårdh Arkitekter) för bebyggelse i kvarteren. Markreservationsområdet är markerat med gult. Mycket är osäkert i området till följd av planerna på att förlänga tunnelbanan till Lidingö, Österleden och Spårväg City.

Tufft för Swedbank hitta 10.000 kvm kontor i CBD

$
0
0

Söker 10.000 kvadratmeter. För drygt ett år sedan lämnade Swedbank innerstaden och flyttade ut till nya huvudkontoret i Sundbyberg.

Flytten och övergången till ett aktivitetsbaserat arbetssätt har inte uppskattats av alla. Det berättade Swedbanks koncernpersonaldirektör Lars Friberg, som talade under Fastighetsvärldens branschträff Stockholm Nordväst förra veckan.

– Frågar man hundra personer om de helst vill sitta inne i stan eller utanför så tror jag att kanske hundra svarar inne i stan. Det är alltid en rädsla att vara först, men vi tror att andra kommer att följa efter.

Den stora drivkraften med flytten var att få ner hyreskostnaderna och samtidigt få fräscha lokaler. Kommunikationerna och närheten till Bromma flygplats var några av anledningarna till att valet föll på Sundbyberg.

Även om Swedbank är nöjd med nya huvudkontoret har de sedan några månader tillbaka varit på jakt efter lokaler inne i stan – för en del av sina anställda.

Det är affärsområdet Stora företag och institutioner som ska flytta tillbaka till city.

– De som jobbar med stora kunder ska sitta inne i stan. Där kunderna är ska vi vara. Så här i efterhand skulle vi ha gjort så från början. Men det viktiga är att inte vara gift med tidigare dåliga beslut, säger Lars Friberg.

Banken letar febrilt efter en lokal på, enligt uppgift till Fastighetsvärlden 10.000 kvadratmeter i CBD (central business district). Men det är inte helt enkelt att hitta stora kontor centralt – mycket är uthyrt.

Banken har bland annat sneglat på sina gamla lokaler i Galleriankvarteret, men blev nyligen bortvald av AMF Fastigheter som i stället tecknade ett stort kontrakt med Spotify.

Enligt uppgift till FV är det inte uteslutet för Swedbank att dela upp personalstyrkan i innerstaden på två kontor, på grund av svårigheten att hitta lokaler.

2019 löper Swedbanks hyresavtal på Stora Essingen ut. It-verksamheten som sitter där i dag ska då, enligt planerna, flytta till huvudkontoret i Sundbyberg. Där ska det alltså då uppstått lediga lokaler efter de medarbetare som ska ha flyttat till city.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-04

Polstjärnan i köp på Lilla Esslingen

$
0
0

Fastighetsbolaget Polstjärnan har förvärvat fastigheten Montebello 5 vid Mariebergsbron på Lilla Essingen i Stockholm. Säljer gör en privatperson som ägt fastigheten i 38 år.

Fastigheten omfattar 42 lägenheter och en total uthyrningsbar area om cirka 2.300 kvm bostäder med fint läge mot vattnet.

Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.

– Vi är hela tiden uppvaktade av investerare som vill förvärva fastigheter innanför tullarna. Budgivningarna resulterar i nivåer som ofta tangerar eller överstiger bostadsrättsföreningen bud. Montebello 5 var inget undantag. Där låg flera investerare på samma nivå som bostadsrättsföreningen och tendensen är nog att investerarna nu vinner i minst häften av budstriderna, säger Sven-Olof Johansson, director på Cushman & Wakefield.

Lindahl har varit juridiska rådgivare till Polstjärnan.

FV Idag 2015-12-03

FV avslöjar: 32 hus kan rivas i Slakthusområdet

$
0
0

Kontorshus istället för bensinstationer – 60.000 kvm nya kontorslokaler. Av de 68 ”hus” som finns i Slakthusområdet kan 32 komma att rivas. Det framgår efter att Fastighetsvärlden läst stadsbyggnadskontorets bedömning för vart och ett av de 68 hus som finns i området idag.

Med ett par undantag bevaras minst en byggnad från varje årtionde för att kunna behålla områdets historiska djup. 20 av husen ska bevaras av kulturmiljöskäl. För 16 av husen står det ”bevaras av ekonomiska skäl och kan utvecklas” eller ”bevaras av kulturmiljöskäl, men kan utvecklas”. I de flesta fall handlar det om att bygga på fler våningar eller öppna upp för publik verksamhet i gatuplanet. Att bevara områdets historia anses mycket viktigt.

För 10 av husen är bedömningen ”kan rivas” och för 22 är omdömet ”behöver rivas”. Några av husen rivs för att skapa en park, några för att skapa en yta för Evenemangstorget, något för att ge plats för en ny tunnelbanestation (station Slakthusområdet ersätter stationen Globen) och några för att skapa den nya gatan Diagonalen som ska korsa de tre andra nuvarande huvudgatorna.

Totalt bedöms befintliga byggnader rymma 100.000–130.000 kvm verksamheter medan ny bebyggelse kan rymma 50.000–70.000 kvm. Angående det sista så föreslås nya kontorslokaler främst inom kvarteret närmast Nynäsvägen, som kan rymma en byggrätt om 30.000–40.000 kvm. Där finns idag tre bensinstationer.

Det planeras även för 3.000–4.000 bostäder i kvartersbebyggelse och en stor grundskola.  Merparten av byggnaderna kommer vara 4–8 våningar höga. Det högsta 12 våningar. Dessutom planeras det för att Tvärbanan ska däckas över för att knyta ihop området västerut.

Tidplanen för utvecklingen av Slakthusområdet ser ut som följande: Hösten 2016 startpromemoria för första etappens detaljplaneförslag, 2019 tidigaste byggstart för första etappen, 2021 inflytt första etappen, 2025 planerad trafikstart nya tunnelbanan och 2030 ska hela Slakthusområdet vara färdigställt.

Fastighetsvärlden Idag 2015-12-07

Flygvy över Slakthusområdet från sydväst.
Flygvy över Slakthusområdet från sydväst.
Illustration över Diagonalen, den ”nya” gatan.
Illustration över Diagonalen, den ”nya” gatan.
Diagrammet illustrerar potentialen för en mångfald av funktioner inom programområdet.
Diagrammet illustrerar potentialen för en mångfald av funktioner inom programområdet.
Illustration över det framtida Evenemangstorget.
Illustration över det framtida Evenemangstorget.
Så här kan gatunätet i Slakthusområdet bli framöver. Karta: Stockholm stad.
Så här kan gatunätet i Slakthusområdet bli framöver. Karta: Stockholm stad.
Så här såg Slakthusområdet ut från ovan 2014. Bild: Stockholm stad.
Så här såg Slakthusområdet ut från ovan 2014. Bild: Stockholm stad.

Starbucks till Mood

$
0
0

Fjärde i central Stockholm – Egen ingång. Färska siffror visar en fortsatt försäljningsökning för Mood Stockholm. I oktober ökade försäljningen med drygt 10 procent jämfört med samma månad 2014, att jämföra med nära 6 procent för detaljhandeln i stort (enligt HUI).

Nu tillkännager ägaren AMF Fastigheter att Starbucks blir ny hyresgäst – den amerikanska kaffejätten slår upp dörrarna i början av 2016. Starbucks flyttar in på plan 1 i Mood Stockholm, med egen ingång från Norrlandsgatan.

– Det är jättekul att kunna presentera Starbucks. De passar väl in i vår internationella profil, och vi ser att restaurang och café som kategori växer, säger Annika Ljungberg, centrumchef på Mood Stockholm.

I centrala Stockholm finns Starbucks sedan tidigare vid Centralstationen (med Jernhusen som fastighetsägare), vid Stureplan (Fabege) och på Hamngatan (Vasakronan).

Fastighetsvärlden Idag 2017-12-07

Viewing all 4248 articles
Browse latest View live