Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live

Aberdeen vill snabbsälja 1.200 bostäder

$
0
0

Leimdörfer har uppdraget – Inköpt senaste två åren. Aberdeen Asset Management undersöker möjligheten att avyttra Aberdeen Residential Sweden. Det handlar om cirka 1.200 bostäder, om totalt 70.000 kvm och 110 miljoner kronor i hyresvärde.

Leimdörfer har fått uppdraget och bud ska vara inne senast i slutet av maj.

Lägenheterna finns i Skåne (inköpta från Akelius) och i Stockholmsområdet. I Skåne finns bostäderna i Malmö, Lund (störst andel), Kävlinge och Helsingborg. I 08-området finns fastigheterna i Stockholm (Midsommarkransen), Sollentuna (Turebergs Allé) och Södertälje. Det rör sig till stor del om nyrenoverade eller nyproducerade bostäder.

Fastighetsvärlden kan berätta att alla de 20 aktuella fastigheterna har förvärvats de senaste två och ett halvt åren. Målsättningen med fonden är redan uppnått genom värdeuppgången.

– Vi har etablerat en bra bostadsportfölj med högkvalitativa tillgångar och vi har uppnått den planerade storleken på portföljen. Fondens nyproduktioner är färdigställda och vi har även förbättrat driftsnettot i portföljen. Vi tror att den nuvarande investeringsmarknaden utgör en bra timing att sälja. En fond har normalt sett ett definierat slutdatum och i denna fond undersöker vi möjligheten att avyttra tidigare än ursprungligen planerat, men också på en betydligt högre avkastning än fondens målavkastning, säger Fredrik Eliasson, fondansvarig.

Magnus Kenning, ansvarig för transaktioner i Sverige:

– Aberdeen Asset Management kommer att fortsätta att investera i den nordiska bostadsmarknaden på uppdrag av både befintliga och nya investeringsstrukturer.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-27

Bild: Åke Gunnarsson/VUE AB
Bild: Åke Gunnarsson/VUE AB

Carglass flyttar till Garnisonen

$
0
0

Carglass flyttar i september in i nya lokaler om 550 kvm hos Vasakronan i Garnisonen på Karlavägen 108 i Stockholm.

Tenant & Partner har bistått Carglass i projektet.

Bolaget sitter i dag i lokaler på Birger Jarlsgatan 102. De nuvarande lokalerna är fördelade över två fastigheter och uppfyller inte Carglass lokalbehov till fullo.

FV Idag 2016-04-28

AL hyr ut 1 700 kvm till Ecster vid Slussen

$
0
0

Flyttar in på fjärde våningsplanet. Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Ecster som är en del av Handelsbanken Finans. I juni flyttar Ecster in i en kontorslokal på cirka 1.700 kvm i Glashuset vid Slussen, där även företag som Proventus, Tengbom (5.400 kvm), Wingårdhs och Telenor har sina verksamheter.

– Vi gläds åt att få Ecster som ny hyresgäst i Glashuset. De kommer att få mycket bra lokaler för sin verksamhet i en attraktiv miljö med flera stora internationella företag och med Slussens stora utbud av restauranger, shopping, kultur och service precis runt hörnet, säger Kristina Örvill, marknadsområdeschef Kontor på Atrium Ljungberg.

Ecster kommer att sitta på våning fyra, i Tengboms tidigare lokaler. Tengbom flyttar in i EA/Dice tidigare lokal.

Ecster, som ägs av Handelsbankskoncernen, är Handelsbankens nya satsning för att stärka sin position inom e-handel och säljfinansiering.

Glashuset är en av Stockholms mest kända byggnader belägen precis vid Stockholms inlopp. Läget innanför tullarna i kombination med närheten till ett av Stockholms största kommunikationscentra, Slussen, gör Glashuset till en av Atrium Ljungbergs mest attraktiva kontorsfastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-28

Även AMF får avgäldsfritt i 20 år

$
0
0

Stor byggnad i city rivs i höst – Ny praxis för påbyggnader. Under andra halvåret räknar AMF Fastigheter med att riva den stora byggnaden på fastigheten Trollhättan 30, som är en del av Galleriankvarteret och som ligger i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. En ny byggnad ska byggas på platsen som innehåller nästan dubbelt så mycket ljus BTA.

FV har flera gånger tidigare berättat om projektet (läs mer här).

Exploateringsnämnden har beslutat att följa Exploateringskontorets förslag att det inte ska utgå någon avgäld för den tillkommande kommersiella byggrätten under en period på 20 år.

Att tillkommande ytor undantas under en period är en ny praxis och har även till exempel gällt Pembroke och Vasakronan.

För Trollhättan 30 uppgår tomträttsavgälden enligt nuvarande
avtal till 23.303.000 kr/år till och med den 31 mars 2025 och till
29.961.000 kr/år under påföljande tio år.

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-28

Lundbergs fortsätter kämpa mot nya Nobel Center

$
0
0

”Det är en alldeles för stor och dominant byggnad”. Kommunfullmäktige klubbade igenom det nya förslaget till Nobel Center med röstsiffrorna 54–43. Men motståndet fortsätter, bland annat hos Lundbergs som äger grannfastigheten – och dessutom får hela sin utsikt från det egna kontoret förändrad.

Att förslaget till Nobel Center krympt genom ombearbetning, både på höjden och bredden, har inte påverkar Lundbergs inställning särskilt mycket.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är fortfarande en alldeles för stor och dominant byggnad för den platsen. Vi är inte alls nöjda, säger Marcus Vallin, exploateringschef på Lundbergs, till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att det är alldeles för många frågor som är olösta, inte minst trafiksituationen. Vallin understryker även att Lundbergs generellt är positivt inställt till byggandet av ett Nobel Center.

– Det fanns elva arkitektförslag att välja mellan från början. Det fanns andra alternativ som tog bättre hänsyn till platsen. Jag tycker att vi för en argumentation som är högst rimlig, säger Vallin som inte vill kommentera hur stor möjlighet han tror Lundbergs har att stoppa det planerade storbygget.

Läs mer om turerna kring Nobel Center i länkarna nedan.

Fastighetsvärlden idag 2016-04-29

Första MAC till Sverige när Hufvudstaden hyr ut

$
0
0

Hufvudstaden har tecknat ett hyreskontrakt på Biblioteksgatan i Stockholm med MAC Cosmetics för kedjans första butik i Sverige. Kosmetikkedjan slår upp portarna under tidig höst.

Det handlar om en MAC Pro Store som tar över Replays tidigare butik i hörnet av Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan. Hyresavtalet omfattar 289 kvadratmeter.

Butiken blir MACs första fristående butik i Sverige. I Norden finns sedan tidigare fristående butiker på Gardemoens flyplats i Oslo och på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

Hufvudstaden har de senaste året tecknat ett flertal hyreskontrakt i Bibliotekstan med välkända kedjor, bland annat Chanel (läs mer här).

Fastighetsvärlden Idag 2016-04-29

HSB köper från Vasakronan vid Telefonplan för 721 mkr

$
0
0

Vasakronas säljer en del av fastigheten Telefonfabriken 1 vid Telefonplan för att den ska bebyggas med bostäder. Köpare är HSB Bostad. 

Vasakronan har under de senaste tio åren utvecklat en attraktiv stadsdel vid Telefonplan med en blandning av verksamheter och bostäder. I det sydvästra hörnet är nu en ny detaljplan klar för ytterligare drygt 35.000 kvm.

Köpeskillingen var 721 miljoner kronor. JLL var rådgivare till säljaren.

– Telefonplan har under senare år utvecklats till en av Stockholms attraktivaste stadsdelar där blandningen av arbetsplatser, kreativa verksamheter och bostäder varit framgångsreceptet. Efterfrågan på ytterligare bostäder i området är mycket stor och vi ser det som ett bra komplement till området, säger Fredrik Wirdenius, VD Vasakronan.

HSB förvärvar byggrätterna och affären är villkorad av att den fastighetsbildning som pågår vinner laga kraft. Den beräknas vara klar under andra halvåret 2016.

HSB Bostad planerar att uppföra 480 lägenheter i tre kvarter med första säljstart under 2017.

Fastigheten ligger i nära anslutning till LM Ericssons gamla telefonfabrik i området som idag kallas för ”The Creative District” vid Telefonplan. Planområdets utformning är framtagen för att skapa en vacker och naturskön omgivning och samtidigt avspegla Telefonplans nuvarande identitet. Miljöerna ska vara långsiktigt hållbara med enkla och robusta strukturer.

– Vi ser fram emot att utveckla riktigt fina bostadskvarter vid Telefonplan till HSBs bosparare. Området är trendigt och vi vill att bostäderna ska bidra till att öka platsens attraktivitet ytterligare, säger Jonas Erkenborn, VD vid HSB Bostad.

Fastigheten rymmer i dagsläget ett parkeringsgarage samt ytparkering. HSB Bostad planerar att bebygga fastigheten med bland annat ett 16 våningar högt punkthus och två bostadskvarter med inslag av stadsradhus.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-04

Heba i udda försäljning

$
0
0

Heba säljer bostadsfastigheten Bönemannen 2 i Nälsta, som ligger mellan Vällingby och Spånga, till Cityfast Sverige Holding.

Byggnaderna på fastigheten, som ligger på Rättar Vigs väg 101–123, omfattar 85 lägenheter om totalt 6.048 kvm samt 99 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i det fastighetsägande
bolaget är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 145,5 mkr och uppgår (preliminärt) till ca 135,1 miljoner kronor.

JLL var rådgivare till säljaren.

På tillträdesdagen kommer Heba utöver köpeskillingen att erhålla en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 7,5 Mkr. Det underliggande fastighetsvärdet om 145,5 mkr överstiger den externa värderingen per årsskiftet 2015/16 med 9 procent.

– Intäkterna från försäljningen kommer att användas som en del av finansieringen för det omfattande ny- och ombyggnadsprogram som Heba nu genomför, säger Lennart Karlsson VD för Heba Fastighets AB.

Att Heba säljer fastigheter är ovanligt. Det har bara hänt tre gånger de senaste tio åren, på Södermalm och i Hägersten plus den nu avyttrade fastigheten. Heba har under den tiden även gjort en bytesaffär med JM.

Heba har förutom bostadsspåret slagit in på ett nytt spår och under de senaste åren förvärvat tre samhällsfastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-04


1,8 miljarder i intäkter när 640 bostäder byggs

$
0
0

Elva bolag får markanvisning i Södra Värtan. Exploateringskontoret i Stockholm föreslår att elva exploatörer anvisas mark för bostäder inom fastigheterna Antwerpen 2, Ladugårdsgärdet 1:9 och 1:42 samt Hull 2 i Södra Värtan, alltså området mellan Värtapiren och Frihamnspiren.

Markpriset för bostäder i aktuella markanvisningar är 27.000–31.000 kr/kvm ljus BTA i prisläget november 2015 medan priset för lokaler är 6.500 kr/kvm ljus BTA. Sammantaget ger markförsäljningarna intäkter om ca 1,8 miljarder kronor till Stockholms stad.

Bolagen som ska bygga: Abacus (57 bostäder), Borätt (49), CA Fastigheter (44), Erik Wallin (51), HSB Bostad (77), Midroc (65), Seniorgården (46), Mannersons (49), TB Gruppen (59), Veidekke (63) och Wallenstam (80).

32 anbud från byggherrar inkom.

Södra Värtan bedöms inrymma 1.500–1.700 bostäder och cirka 90.000 kvm tillkommande lokaler för förskolor, centrumändamål och kontor. Som utgångspunkt för bostäder gäller 0,56 platser/lägenhet inklusive besöksparkering.

I mars avslöjade Fastighetsvärden att Bonnier Fastigheter får en markanvisning för cirka 70.000 kvm kontors- och centrumbebyggelse i områdets norra (Ladugårdsgärdet 1:9, 1:40, Hangö 1) och mellersta delar (Bristol 1, Ladugårdsgärdet 1:9 och Antwerpen 2).

Tidigare markanvisningar i området gjordes 2013 och 2015 till Wallhull som ägs av Wallfast. Markanvisningarna omfattar cirka 10.000 kvm BTA kommersiell bebyggelse inom Ladugårdsgärdet 1:9 och ca 20.000 kvm BTA bostadsbebyggelse inom Ladugårdsgärdet 1:4, Ladugårdsgärdet 1:9 och Hull 2. Bebyggelsen ingår i samma etapp som aktuella markanvisningar.

Angående de 640 bostäderna så har det inte ställts krav på att anlita arkitekter för att rita på byggnationer i detta skede.

– Det är en mix av stora och små byggherrar som har fått markanvisning, det innebär en stor variation som i sin tur skapar stora kvaliteter i dessa blivande stadskvarter som delvis löper utmed kajstråket i Södra Värtan, säger Staffan Lorentz projektchef i Norra Djurgårdsstaden.

Intresset från byggherrar är stort och sedan 2011 har 200 ansökningar om markanvisning för att bygga bostadsrätter i Norra Djurgårdsstaden kommit in.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-10

sodra_vartan_karta

Kontor blir bostäder när Savana bygger om på Söder

$
0
0

Byggt 1991 – Lägger på två våningar vid Vintertullstorget på Söder. Savana planerar att bygga om den kommersiella fastigheten Gurkan 1 på sydöstra Södermalm till bostadshus. Fastigheten, som ligger i norra hörnet av Vintertullstorget, byggdes 1991 som kontor och utställningshall för bilar.

Det är en hörnbyggnad i sex plan. Här huserar idag ett gymnasium, ett vård- och serviceföretag och i bottenvåningen en livsmedelsaffär.

I detaljplanen föreslås att man bygger om huset och skapar ett hundratal lägenheter. Huset får också en påbyggnad med två indragna våningar och blir totalt åtta våningar högt. Byggnadens stomme behålls men fasaden bekläs med nytt material. Livsmedelsaffären behålls.

Savana förvärvade fastigheten sommaren 2013 från AMF Fastigheter, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-12

Vasakronan vill lyfta Sergelgatan

$
0
0

Öppnar Hötorgsterrassen för andra året. Den 20 maj öppnar Vasakronan för andra året Hötorgsterrassen i centrala Stockholm efter att den tidigare varit stängd i 40 år. Förra sommaren hade food trucks lyfts upp. I sommar blir satsningen bredare och inkluderar pop-up butik, en-två scener, evenemang, utställningar, musik, dans med mera.

Gunilla Uhrus, affärsutvecklare handel, Vasakronan, berättar i bolagets nyhetsbrev Cityhandelsnytt att Vasakronan planerar för ett lyft av hela Sergelgatan:

– Min vision är läckrare, finare fasader, planteringar, restauranger och uteserveringar med mat, dryck och fika. Jag vill höra ”nu drar vi till Sergel för att ta en AW”. Vi hoppas detta kan bli verklighet om några år.

Vasakronan äger 60 procent av fastigheterna längs gatan. Övriga stora ägare är Axfast och Ramsbury:

– Sergelgatan är en fantastisk gågata som inte har fått omtanke på väldigt länge. Vi ser att kundflöden och omsättning minskar, vi vet att människor inte känner sig trygga här när affärerna har stängt. Sergelgatan är en skatt, med perfekt läge, mitt i city, och det måste vi ta vara på, säger Gunilla Uhrus.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-12

C vill bygga 2 500 bostäder på Söder

$
0
0

Vill överräcka Stadsgårdsleden. Ett nytt bostadsområde med 2.500 bostäder samt 100.000 kvm kontor vid Masthamnen på östra Södermalm, vid och nedanför Fåfängan. En överdäckning av Stadsgårdsleden vid Londonviadukten.

Det är innehållet i ett förslag från Centerpartiet i Stockholm.

Stadsbyggnads- och Exploateringskontoret anser att processen inte kan inledas förrän år 2020.

FV Idag 2016-05-12 

SEB Trygg Liv satsar på popup-park

$
0
0

Stjärnkrögare vid Humlegårdsgatan. Från måndag 16 maj blir 40 meter av Humlegårdsgatan en popup-park. Bakom idén står SEB Trygg Liv som äger fastigheterna på båda sidor av den aktuella sträckan som ligger närmast Sturegatan.

SEB Trygg Liv bekostar sittplatser och växtlighet.

Till sommaren 2017 hoppas SEB Trygg Liv att det även ska bli aktuellt med uteservering.

De välkända krögarna i området deltar i SEB Trygg Livs projekt.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-12

Djurgårdsstaden går till sjöss vid Ropsten

$
0
0

Byggkranarna i Norra Djurgårdsstaden har blivit allt fler sedan första spadtaget togs 2011. Första kvarteren väster om de vackra gasklockorna är sedan länge inflyttade och byggnationen vandrar nu åt nordöst längs Husarviken och mot Östersjöns vatten.

Här utanför planeras det för något spektakulärt, i alla fall med Sverigemått.

I det som i dag är en bukt mellan Husarvikens utlopp och Fortums fjärrvärmeverk ska det anläggas en konstgjord ö om knappt 30.000 kvadratmeter markyta. Syftet med bygget är främst att skapa fina miljöer vid vattnet och att öka antalet bostäder i detta goda bostads- och kollektivtrafikläge. Då blev den befintliga markytan för liten.

Av central betydelse för ö-bygget är den nya vattenarenan som skapas mellan den nuvarande kajen och den nya konstgjorda ön. Namnet till trots är det inte fråga om någon idrottsanläggning utan den är främst tänkt för lättare vattenaktiviteter sommartid, med restauranger och uteserveringar runt om. I inloppet till vattenarenan ligger även småbåtshamnen.

– Satsningen är betydande, därför är det viktigt att den ska vara en angelägenhet och ett besöksmål för hela Stockholm. Inte bara för de boende i området, poängterar Britta Eliasson Stockholms stad planeringschef för Norra Djurgårdsstaden.

Ön kommer att byggas med påldäcksteknik. Valet av byggteknik kommer sig av att vattendjupet på den aktuella platsen är förhållandevis stort samtidigt som botten är mjuk. Det kombinerat gör en muddring till ett alltför dyrt och komplicerat företag.

Påldäckning går till så att stålrör om cirka en meter i diameter vibreras eller slås ner genom bottensedimenten tills de når berget. När rören nått sin önskade position förses de med betongtoppar. Stora betongplattor placeras sedan mellan dem, gjuts ihop och sedan täcks alltsammans med grus. Konstruktionen ska ha en teknisk livslängd på minst 200 år.

Värtapiren inspirerar
En stor inspirations- och lärdomskälla i projektet är den nya Värtapiren, på södra sidan av Lidingöbron, som ska stå klar under året och som byggts med samma teknik. Den är dubbel så stor som ön, 67.000 kvadratmeter, och beräknas ha kostat cirka 2 miljarder kronor vilket ger en klar fingervisning om kostnadsramarna för ö-projektet.

En viktig faktor i alla vattennära byggprojekt, och inte minst de som byggs på vattnet, är översvämningsrisken. Kolkajen-Ropsten kommer att byggas enligt SMHI:s rekommendationer med bostäder tre meter över havsnivån.

Tidigare har flera byggherrar per kvarter varit ett framgångsrecept för Djurgårdsstaden. När det gäller ön kommer det inte att vara möjligt av praktiska skäl eftersom alla byggaktiviteter måste samordnas. Därför får maximalt fyra byggherrar dela på ön, men får två tomter var. Mot slutet av 2018 kan planen ha vunnit laga kraft och eftersom miljösanering och markberedning påbörjats tidigare bör spaden till de första husen kunna sättas i jorden året därpå.

Kolkajen Karta

 

Bättre kollektivtrafik
Det sista delområdet att bebyggas i den etappen är området runt Ropstens tunnelbana. Vid tunnelbanestationen fick Wallenstam i december 2015 en tidig markanvisning för 200 bostäder, 45.000 kvadratmeter kontor och 10.000 kvadratmeter butikslokaler. Tanken är att de båda fastigheterna ska fungera som ett nav för kollektivtrafiken med tunnelbanan och Lidingöbanan och framöver göra det möjligt att förlänga tunnelbanan till Lidingö samt hantera en eventuell angöring av Spårväg city till platsen.

I januari 2016 vann detaljplanen för Gasverket laga kraft. Det handlar om de äldre och bevarade tegelbyggnader som JR Kvartersfastigheter har fått ansvar för att utveckla. Verksamheterna i Gasverket ska öppna succesivt från 2018 och framåt. Det är alltså hit de boende på ön ska gå för att få sitt lystmäte av nöje och kultur uppfyllt.

Områdets namn Kolkajen-Ropsten kommer av att det var hit råvaran, kol, anlände till gasverksområdet som det första steget i processen för att framställa stadsgas. Ambitionen är att strukturen i den gamla produktionslinjen från förra sekelskiftet i möjligaste mån ska bevaras i det nya bostadsområdet.

Utmanande sanering
På området har förutom koltransporter även förekommit tjärtillverkning. Eftersom dåtidens miljöhänsyn inte var så utvecklad finns gott om restprodukter kvar som föroreningar i marken. Även den landnära vattenmiljön i området är värre förorenad än vad stadens experter från början trodde.

– Det innebär en enorm utmaning för oss att ta hand om det, säger Britta Eliasson.

Det måste till en omfattande sanering till en kostnad om ett par hundra miljoner kronor, vilken dock ser ut att rymmas inom budget. I dagsläget har föroreningarna karterats och ett åtgärdsprogram tagits fram.

Genom hela området löper Bobergsgatan döpt efter arkitekten Ferdinand Boberg som ritat de båda gasklockorna) och som kommer att ges karaktären av grön boulevard som knyter samman bostäderna med shoppingen och nöjena på gasverksområdet. Ytterligare grönska planers i form av en stadspark som kommer att planteras bland annat med många ekar. Nära finns förstås även hela Stora Skuggan som är en del av Nationalstadsparken.

TEXT Jörgen Wiberg

Utspridd logistikportfölj med potential

$
0
0

I mitten av mars meddelade Corem Property Group att företaget via en bolagsaffär köpt Estancia Logistik innehållande 21 registerfastigheter, i huvudsak avsedda för logistik- och industriverksamhet. Säljare är fyra privatpersoners bolag. Den totala uthyrbara arean anges till 168 515 kvm. Fastigheterna finns i sammanlagt 13 olika kommuner och ligger i regioner där Corem redan finns representerade. Totalt 12 av fastigheterna finns i Stockholmsregionen, inklusive Uppsala, motsvarande nästan hälften av den totala arean. I övrigt finns fastigheterna i Göteborgs- och Malmöregionerna samt Jönköping, Vaggeryd, Borlänge och Västerås. Nio fastigheter innehas med tomträtt.

Säljaren har införskaffat de aktuella fastigheterna vid sammanlagt fyra olika tillfällen mellan 2013 och början av 2015. Innehavstiden har därmed varit relativt kort. Den största transaktionen skedde så sent som i januari 2015 och avsåg en portfölj om sammanlagt nio fastigheter. Säljare var Hemfosa och köpeskillingen cirka 900 miljoner.

Fastigheterna är bebyggda med i huvudsak relativt moderna och ändamålsenliga byggnader. Några mer omfattande outnyttjade utbyggnadsmöjligheter bedöms inte finnas. I beståndet finns drygt hundra hyresgäster. Men lokalerna är inte fullt uthyrda, vakansgraden är 14 procent.

Säljaren redovisar att fastigheternas sammanlagda värde uppgår till 1 315 miljoner kronor och att hyresvärdet uppgår till 129 miljoner kronor som inkluderar diverse tillägg som exempelvis fastighetsskatt, värme etc. Men hyresvärdet inkluderar även hyresgarantier som följer med förvärvet och motsvarar i princip täckning för befintliga vakanser. Det genomsnittliga hyresvärdet uppgår till cirka 765 kr/kvm.

Den vid förvärvstillfället aktuella direktavkastningen kan av Forum Fastighetsekonomi uppskattas på nivån 7,0–7,25 procent. En jämförelsevis hygglig nivå.

Men om hyresgarantierna exkluderas så faller avkastningen till trakten kring 6,15–6,30 procent.

Men med fastigheternas överlag goda lägen, bra byggnader och en lång och tämligen trygg hyresgästlista talar detta för att driftnettot har potential till att gradvis öka och därmed leverera högre avkastning. Men då måste fastigheterna utvecklas ytterligare, vakanserna minst halveras och hyresnivåerna pressas uppåt en del.

TEXT P-O Skoog


Humlegården hyr ut hela 6.700 kvm till Nordnet

$
0
0

Lämnar Vasakronan i Alvik. Humlegården Fastigheter har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Nordnet Bank AB. Lokalen ligger på Alströmergatan 39, ett kvarter bakom Västermalmsgallerian, på Kungsholmen i Stockholm och omfattar cirka 6.700 kvm. Inflyttning beräknas ske i november 2017.

Det är en av de absolut största kontorsuthyrningarna i Sverige hittills i år. Se Fastighetsvärldens topplista som uppdatera löpande här.

Nordnet är en nätbank som grundades 1996 och har sedan dess haft en stark tillväxt. På grund av detta söker man större lokaler och väljer nu att flytta från Alvik till nyrenoverade lokaler i kvarteret Dykaren 10 på Kungsholmen.

– Det känns oerhört roligt att Nordnet har valt oss som hyresvärd, säger Maria Lidström, chef Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter AB. Vi kommer att göra vårt yttersta för att leva upp till deras förväntningar och skapa lokaler som de kan fortsätta växa och utvecklas i.

Dykaren 10 är en industrifastighet där det i början av 1900-talet byggdes maskiner för tändsticksindustrin. Fastigheten kontoriserades kraftigt under 1970-talet då tak sänktes och stora industrifönster sattes igen. Nu planerar Humlegården att återskapa de fantastiska volymerna som ursprungligen fanns och Nordnet kommer att flytta in i större delen av fastigheten som är på nästan 10.000 kvm. Tidigare var Tullverket, sedan år 2000, stor hyresgäst i fastigheten.

– Vi har under en längre tid sökt en citynära lokal med goda kommunikationer och har äntligen hittat vad vi letat efter. Byggnaden är unik, har fantastisk potential och passar vår verksamhet, säger Håkan Nyberg, VD, Nordnet.

Humlegården har anlitat Stockholmsbaserade General Architecture för uppdraget.

Nordnet flyttar från fastigheten Alvik 1:18, mer känd som Alviks strand, som ägs av Vasakronan. Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden förbereder Vasakronan för att Alvik 1:18 på sikt ska innehålla stora mängder bostäder – på samma sätt som redan ägt rum och pågår med omkringliggande fastigheter.

2010 sålde Humlegården en del av Dykaren 10 till Connect Hotel, läs mer här. Fastigheten Dykaren 10 har tidigare ägts av Blackstone och Skanska. Humlegården förvärvade fastigheten som en del i ett paketköp från Blackstone för 1,9 miljarder kronor 2006, läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-13

Beslut om 1 .000 bostäder i kväll

$
0
0

I kväll beslutar Stockholms kommunfullmäktige om inriktningsbeslut för 1.085 hyreslägenheter i allmännyttan.

Familjebostäder står för 925 lägenheter varav 170 är Stockholmshus och 100 studentbostäder. Stockholmshem står för 160 lägenheter.

De största projekten är kv. Länsmannen, Gamla Enskede och kv. Bjurö 1, Farsta Strand.
FV Idag 2016-05-16

Victoria Park ser möjligheter till förtätning

$
0
0

Möjlighet att skapa 1.000-1.200 lägenheter i befintliga områden. Parallellt med arbetet att finna lämpliga nyförvärv och förbättra ekonomin i förvaltningen ser nu Victoria Park även över möjligheten till förtätning i befintligt bestånd.

Den största nyproduktionspotentialen har man så här långt funnit i Linköping där man bedömer att det går att skapa byggrätter för omkring 800 bostäder i Ryd, bland annat genom att utnyttja parkeringsytor.

I Stockholm ser VD Peter Strand en möjlighet att bygga cirka 180 bostäder i Tensta och i Göteborg finns det möjligheter för omkring 200 nya bostäder i bolagets område Lövgärdet.

I värderingen av bolagets fastigheter finns ännu inte medräknat något värde för dessa möjligheter till nyproduktion enligt vad Peter Strand uppger till Fastighetsvärlden.

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-20

Vasakronan säljer på Söder till Slussgården för 234 mkr

$
0
0

Vasakronan säljer kontorsfastigheten Sandbacken Mindre 39 på Södermalm. Köpare för 234 miljoner är Slussgården som utökar sitt ägande nära Slussen.

Fastigheten är belägen på Tjärhovsgatan 21A-B på östra Södermalm i Stockholm och omfattar drygt 4.000 kvm kontor och gym. Det ger ett pris om 58.500 kr/kvm.

Sandbacken Mindre 39 äger, tillsammans med grannfastigheten Sandbacken Mindre 38, en innergård där det pågår ett arbete för att kunna utveckla ett mindre bostadshus.

Fastigheten uppfördes ursprungligen för Polisen. Hyresgäster idag är Arbetsförmedlingen, NFI Competence, Swiss International AB, Magelungen, Funktionell Träning (crossfit).

Slussgården tillträder fastigheten den 1 juni.

Slussgården ägs av SKF Fastigheter och Service AB som ingår i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Slussgården äger sedan tidigare sju fastigheter nära Slussen, ett geografiskt väldigt fokuserat sådant, samt en på Lidingö (Högberga Gård). Den sistnämnda förvärvades 2013.

Fastighetsvärlden idag 2016-05-23

 

 

Pöyry flyttar till Tegeluddsvägen

$
0
0

Inom kort flyttar teknikkonsultföretaget Pöyry samman sina två stockholmskontor till gemensamma lokaler på Tegeluddsvägen 21, Gärdet/Värtan. De nya lokalerna i Länsförsäkringars/Humlegårdens fastighet omfattar 1.570 kvm.

Länsförsäkringar har till stor del sin verksamhet i fastigheten. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till Pöyry.
FV Idag 2016-05-23

poyry
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live