Under juni-augusti backade sällanköpshandeln i Stockholm city med hela 10 procent jämfört med samma period föregående år.
Hela rikets sällanköpshandel ökade däremot med 4 procent under samma period. Ombyggnadsarbeten (AMF Fastigheter bygger om Gallerian), bra väder och extern konkurrens ligger bakom de svaga siffrorna uppger City i Samverkan.
Även Drottninggatans besöksräknare visar på ett lägre besöksantal jämfört med föregående år (juni minus 8%, juli minus 9% och augusti 0%). Fastighetsvärlden har tagit del av statistiken för hela året. Ingen månad hittills 2016 har visat ett starkare resultat än under samma period 2015.
Fastighetsvärlden berättade förra veckan att nya Mall of Scandinavia i Solna haft en stark sommar, läs mer här.
Ahrbom & Partner blir ny huvudarkitekt för den omfattande nybyggnationen i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan i Stockholm, alltså där AMF är igång med rivning.
Ahrbom & Partner har arbetat med utvecklingen av projektet, signerat de danska arkitekterna Lundgaard & Tranberg, sedan hösten 2015.
– Vi är glada och stolta över att ha fått förtroendet av både Lundgaard och Tranberg och AMF Fastigheter att rita klart huset. Vi inspireras av platser som bjuder in till liv och aktivitet och förslaget från Lundgaard & Tranbergs är genialiskt. Här ser vi en fantastisk möjlighet att öppna upp ett helt kvarter och skapa ett mer attraktivt city, säger Per Ahrbom huvudarkitekt på Ahrbom & Partner.
I juni 2016 godkändes detaljplanen för Trollhättan 30 i stadsbyggnadsnämnden. Just nu pågår den mest intensiva rivningsperioden innan nuvarande hus är helt borta i början på 2017. Med Lundgaard & Tranbergs förslag som grund kommer Ahrbom & Partner att färdigställa huset.
– Samarbetet med Ahrbom & Partner är fantastiskt. Vi har sedan länge stort förtroende för dem och ser fram emot färdigställandet av huset. Det gamla huset plockas nu ner våning för våning. Under nästa år börjar vi tillsammans att bygga upp det nya huset som blir porten till hela kvarteret, säger Niklas Haglund, projektchef för Urban Escape på AMF Fastigheter.
Exploateringsnämnden i Stockholm förslås av Exploateringskontoret godkänna försäljning av mark inom del av Årsta 1:1 till Ebab AB och Froj AB. Försäljningen är en del i genomförandet av Årstafältets första etapp.
Tidigare var Negroni Mangagement AB aktör ihop med Ebab, men hoppade av. Nu har Ebab hittat en ny finansiell partner.
”Slott” om 1.177 kvm. Den så kallade Weylandtska villan på Djurgården utbjuds nu på offentlig auktion. Villan är belägen med adress Djurgårdsvägen 150 i Stockholm.
Auktionen äger rum onsdagen den 9 november i Lindskog Malmström Advokatbyrås lokaler. Ett lägsta pris för försäljningen har av tingsrätten fastställts till 105 miljoner kronor. Det priset ger 89.200 kr/kvm.
Expressen uppger följande orsak till försäljningen:
– Det är två grupper som är ägare och de kommer inte överens, säger en person i familjens närhet.
I prospektet står det:
”Bostadshuset utgörs av en arkitektonisk högklassig byggnad med ett mycket attraktivt läge, uppfört på arrendelägenheten Alberget 6 inom fastigheten Djurgården 1:1 i Stockholms stad. Huvudbyggnadens tre plan har idag en total boyta om ca 1084 kvm. Ett tillhörande annex utgörs av en bostadslägenhet om 93 kvm, tre garage samt förråd. Två av bostadslägenheterna är upplåtna med hyresrätt”.
Fastigheten har tillhört familjen Weylandt ända sedan huset uppfördes 1833 av stadsmäklare Reinhold Henrik Weylandt.
Genom de ombyggnationer som genomförts på huvudbyggnaden utgör byggnaden idag ett flerfamiljsboende med fem bostadslägenheter. Byggnaden är uppförd i två plan med ett tillkommande souterrängplan. Det övre planet utgörs i dag av en lägenhet om 405 kvm, bottenplanet utgörs av två lägenheter om 199 kvm respektive 172 kvm och souterrängplanet av två lägenheter om 171 kvm respektive 137 kvm. Två av bostadslägenheterna är upplåtna med hyresrätt.
Byggnaden är blåklassad enligt Stockholms Stadsmuseums klassificeringssystem.
Men ligger lågt med stort projekt vid Medborgarplatsen. Balder planerar att riva en av sina kontorsfastigheter inom tullarna i Stockholm, Gladan 3 på västra Kungsholmen som framöver i stället ska innehålla bostäder. Den existerande byggnaden är sex våningar hög och rymmer 5 470 kvm lokaler. Den nya planen gäller cirka 10.000 kvm BTA
– Det vi vill bygga är ett elva våningar högt bostadshus med 100 bostäder. Det är ett utmärkt bostadsläge, med en tunnelbanestation direkt i närheten, säger Anders Lundberg på Balder till Fastighetsvärlden.
Ett annat, och mer omtalat, projekt som Balder drivit sedan länge är det som gäller kontorsfastigheterna Göta Ark 18 vid Medborgarplatsen som Balder sedan man köpt ut GE sommaren 2014 är helägare till. Det finns sedan några år en ny detaljplan som tillåter att 18.500 kvm kan bli 29.000 kvm. Balder och GE drev länge planen att utöka handelsytorna för att skapa en minigalleria och även ett 50-tal bostäder (varav ett 30-tal på taket). (Läs mer här)
– Det händer inte så mycket med projektplanerna där. Fastigheten är nu fullt uthyrd, så det kommer inte hända något på ett tag, säger Anders Lundberg.
Fastighetsvärlden Idag 2016-10-13
Fastigheten Göta Ark 18 syns till höger på bilden.
Padel är den snabbast växande sporten i Sverige, och racketsporten upptar allt större ytor. Nu lanseras eventet Baltazar Invitational 2016 där ett 40-tal profiler inom bygg- och fastighetsbranschen på torsdag gör upp om en vandringstrofé.
Deltagaravgifterna för turningen skänks till välgörande ändamål.
– Det blir riktigt kul att spela mot andra inom fastighetsbranschen. Vi, jag och Ken Wendelin, har träningsspelat mot ett av de andra lagen och har 3-0 i matcher, men till turneringen toppar det bolaget med sin VD, säger Samir Taha, VD och grundare till Aros Bostad.
– Vårt mål är att ha kul, sen får vi se hur långt det räcker. Jag gillar att spela tennis, men padel är mycket roligare, säger Samir Taha.
Fredrik Holmström, styrelseordförande och storägare i Magnolia Bostad, spelar tillsammans med Patrick Kalaska.
– Jag älskar padel. Jag har spelat ett flertal gånger, och har länge försökt få in padel i något av våra bostadsprojekt, men ännu inte fått till det. Det ska bli roligt att spela. Vårt mål? Att vinna, säger Holmström.
Padel kan beskrivas som en mix av tennis och squash, och spelas alltid som dubbel. Sporten beskrivs ofta som rolig och lätt för nybörjare. Den har sitt ursprung i Argentina och sedan resten av Latinamerika, och har i flera decennier varit stor även i Spanien. I Sverige har sporten funnits i några år på bredare front, speciellt i Skåne och främst med enstaka utomhusbanor. Under det senaste året har ett flertal inomhushallar med flera banor växt fram, i speciellt Stockholmsområdet, Uppsala och Göteborg.
Så här ser en padelbana ut. I Frihamnen finns fem banor.
För ett år sedan öppnade PDL-center i Frihamnen, (bortanför Nasdaq-huset) i Stockholm, där det finns fem banor i Magasin 7. Det är där Baltazar Invitational, som är tänkt att bli ett årligt återkommande event, ska avgöras.
– Vi har fått en fantastisk respons för anläggningen. Den har ett utmärkt läge, och vi har ett femårskontrakt för lokalerna. Det är den snabbast växande sporten i Europa, så det är många som är nyfikna. Många har kanske tidigare sett banorna utomhus i Spanien, men nu expanderar sporten snabbt i Sverige. Det blir kul att välkomna fastighetsbranschen säger den tidigare tennisstjärnan Jonas Björkman, som är en av fyra delägare, till Fastighetsvärlden.
De övriga tre är Jonas Andersson, Henrik Söderberg och Måns Zelmerlöw. Kvartetten har ett år efter den lyckade starten i Frihamnen nyligen tecknat ett hyreskontrakt för sin första anläggning i Göteborg. På Marieholmsgatan 64 har man hyrt 3.000 kvm från fastighetsägaren KAB, och innan årsskiftet ska sju banor står klara för spel där. Därefter planerar kvartetten för att även öppna anläggningar i Lund och Hudiksvall.
– Efterfrågan är stor, men det är svårt att hitta lokaler. Speciellt svårt är det i Stockholmsområdet där vi gärna vill öka med fler anläggningar, säger Jonas Björkman.
Enligt Björkman krävs det en takhöjd på 7,5 till 10 meter för en padelbana. Själva banan/buren är 10 gånger 20 meter.
I Stockholmsområdet håller ytterligare en padelanläggning på att byggas upp i Danderyd, på Rinkebyvägen 20. Där byggs det sex padelbanor i samband med att 14 tennisbanor anläggs. Bakom det projektet står Good to Great (där den förre tennisspelaren Nicklas Kulti är en av grundarna). Anläggningen, med Catella som namnsponsor, ska stå klar efter sommaren 2017.
Baltazar fick snabbt ett positivt mottagande till det nya fastighetseventet där Fastighetsvärlden är mediapartner och affärsnätverket 100/oktan även medverkar. Efter att turneringen är avgjord, och pengar överlämnade till hjälporganisationer, kommer deltagarna att fortsätta med båt till Tynningö och Sisyfos´s (Olle Larsson) smycke Villa Björkudden där det blir middag och prisutdelning.
– Vi hoppas att alla skall ha en kul tävling och trevlig samvaro på Villa Björkudden. Vi fick idén i slutet av augusti. De lag som fick plats nu på premiären är alla riktiga vinnarskallar så det kommer att bli mycket spännande att se vem som vinner. Inför nästa års tävling måste vi göra plats för fler säger James Mehks, tävlingsamiral och partner vid Baltazar.
Anna-Lena Carlstedt, affärsutvecklare på Fabege, har en träningstimme bakom sig.
– Jag har spelat fotboll i tio år och en hel del tennis. Men padel är annorlunda, det ska bli riktigt kul. Sporten växer snabbt och det kanske är något som vi ska kunna erbjuda i våra områden till hyresgästerna framöver, säger Carlstedt som spelar tillsammans med Carl Michael Augustsson.
… och så här ser racket ut. Bollen är en vanlig tennisboll.
Jonas Björkman konstaterar att padel är en sport som de flesta klarar av att spela:
– Jag brukar beskriva padel som en sport där man spelar tennis på en squashbana och där man använder strandtennisrack. Det är på många sätt en förlåtande sport där bollen även kan studsa på väggarna
På frågan vilka racketatleter (av tennis, bordtennis, squash och badminton) som normal sett är bäst när de börjar spela padel så svarar Björkman tennis.
Själv tillhör han Sverigeeliten i padel, och nådde nyligen till finalomgångarna i en större turnering i den egna hallen. Då spelade Björkman med det före detta fotbollsproffset Olof Mellberg. De svenska och övriga europeiska padelspelare är dock oftast chanslösa mot spanjorer när det kommer till större tävlingar. I Spanien är padel, där sporten började växa på 80-talet, den näst största idrotten efter fotboll.
I Sverige fanns vid årsskiftet nästan hundra banor, av varierande standard. Enligt Björkman är det möjligt att det kan vara dubbelt så många vid det kommande årsskiftet.
Padel spelas alltså alltid i dubbelpar. Björkman var själv länge en av världens bästa dubbelspelare (vann nio Grand Slam-turneringar och 45 APT-turneringar i dubbel), men var även absolut världsklass i singel där han som högst var rankat fyra i världen.
Anläggningen i Frihamnen i Stockholm ägs av Stockholm stad i väntan på att hela området ska exploateras för moderna bostäder och kontor. Det kommer då att bli en del av nya Norra Djurgårdsstaden. Den delen är en av de sista etapperna, Loudden är sist, men när byggnaderna där rivs beror på när hamn- och oljeverksamheterna, kan flytta till Nynäshamn.
I slutet av veckan kommer Fastighetsvärlden att presentera resultat, bilder och citat från Baltazar Invitational 2016.
Bolag som finns representerade i Baltazar Invitational 2016: Aros Bostadsutveckling, Exerton, Concent, K2A, Tarpen, Castellum, Fabege, Index, Slättö, Klövern, Realist, R2, Magnolia, Property Partner, Probitas, Select Office, SPD, Vesterlins och Fastator.
Text Fredrik Engström
PDL Center finns i Magasin 7 i Frihamnen Stockholm. Där finns fem banor. Ägarna söker lokaler för fler anläggningar runt om i landet. Bild: PDL Center.Padel spelar alltid i dubbel. Banan omges av tre meter höga väggar som spelarna kan använda för att ”valla”, ungefär som i squash. Bild: PDL Center.
Hyr ut i Danderyd och på Kungsholmen. Kungsleden har tecknat ett hyresavtal med Sveriges ledande installationskonsult Incoord om 2.568 kvadratmeter kontorsyta i fastigheten Trekanten 5 i klustret Danderyd Kontor.
– Vi sökte en lokal nära Mörby Centrum men ville inte bli påverkade av ombyggnaderna som pågår där, säger Tore Strandgård, VD på Incoord.
Kungsleden har även tecknat avtal med tre olika hyresgäster om totalt cirka 2.000 kvadratmeter i fastigheten Lustgården 12 intill Essingeleden på Västra Kungsholmen. Flera stora företag har sina huvudkontor i området, bland andra Skanska, Preem och Lantmännen – samt även Kungsleden.
Restaurang- och caféoperatören Matdistriktet har tecknat avtal om att hyra cirka 700 kvadratmeter och kommer under våren 2017 att öppna café, butik, restaurang och catering i fastigheten. Rekryteringsföretaget Framtiden utökar med 1.000 kvm till 1.774 kvadratmeter i ett femårigt hyresavtal. Helenius Ingenjörsbyrå hyr 327 kvadratmeter i ett femårigt hyresavtal.
Probitas vann första Baltazar Invitational. I går eftermiddags avgjordes Baltazar Invitational i padel i Frihamnen i Stockholm. Turneringen är tänkt som ett årligt event och deltagaravgifterna skänks till välgörande ändamål. Deltagarna delades in i fyra grupper och spelade i olika färgen som representerade olika hjälporganisationer, Röda korset, Min stora dag, Barncancerfonden och UNHCR.
Vann gjorde Hans-Martin Engström och Samuel Borg från Probitas som slog Samir Taha och Ken Wendelin från Aros Bostadsutveckling med 4-1 i game. Vinnarparet tappade bara fyra game under hela eftermiddagen och såg till så att pengar skänktes till Röda korset.
Det var ett 40-tal profiler i fastighetsbranschen som hade samlats för att spela racketsporten padel, en blandning mellan tennis och squash som spelas i par. Läs mer här.
Fastighetsvärlden var på plats och fick ställa den klassiska sportfrågan till vinnarparet – hur känns det?
– Det känns härligt och kul att få vinna, säger Samuel Borg VD på Probitas som tillsammans med Hans-Martin Engström tränar padel en gång i veckan på Padel Ekerö.
Hur ska ni försvara titeln nästa år?
– Vi får försöka få till ett träningsläger i Spanien nästa år. Men det är bra träning så vi kommer fortsätta spela en gång i veckan, säger Borg och Engström.
Fredrik Holmström som spelade tillsammans med Patrick Kalaska från Holmström Fastigheter fick ge sig i semifinalen och även för Patrik Mehks och Marcus Tobiasson från Index tog det stopp i semi. Kalaska/Holmström vann matchen om tredje plats.
Ett flertal deltagare spelade för första gången men kom gärna tillbaka nästa år.
– Det har varit en tuff dag på banan, men rolig. Vi lyckades i alla fall vinna en match, säger Carl-Michael Augustsson från Fabege som spelade i ett mixat lag med Anna-Lena Carlstedt.
James Mehks, tävlingsamiral från Baltazar var nöjd med dagen. Han spelade inte själv men var beredd att hoppa in om någon skulle skada sig.
– Jag skulle inte bli någon förstärkning utan snarare förstöra för medspelaren, säger James Mehks på Baltazar.
Bolag som fanns var med i Baltazar Invitational 2016 var: Aros Bostadsutveckling, Exerton, Concent, Tarpen, Castellum, Fabege, Index, Slättö, Klövern, Realist, R2, Magnolia, Property Partner, Probitas, Select Office, SPD, Vesterlins och Fastator.
Hans-Martin Engström, Samuel Borg i röda tröjor, representerade Röda Korset och Ken Wendelin och Samir Taha i vita tröjor spelande för UNHCR, på väg ut för att spela finalen i Baltazar Invitational.Finalparen efter en hård match som Borg/Engström vann med 4-1 i game.Matcherna i full gång. De spelades på fem banor samtidigt i 15 minuter per match och de bästa gick till semi- och finalspel.Full koncentration på bollen i det snabba spelet som är en kombination av tennis och squash.Padel i Frihamnen i Stockholm den 20 oktober.Vid prisutdelningen på Villa Björkudden på kvällen hyllades segrarna.Med vandringspokalen i bakgrunden.Uppvärmning för vinnarparet.Ett av två mixade lag på plats i Frihamnen.Flera förväntansfulla spelare i spelargången på PDL Center.Information och regelgenomgång innan matcherna sätter igång.
Kungliga Dramaten och Operan ska renoveras inom en tioårsperiod. Därför letar man nu efter nya lokaler att husera i. Intresseanmälningarna kom från hela länet men efter en gallring återstår Sundbyberg (Hallonbergen), Nacka, Järfälla och Huddinge som Dramaten och Operans potentiella värdkommuner, uppger SVT Stockholm.
Avgörandet kommer vid årsskiftet.
– Vi har ett förslag på en mångsidig och öppen scen. I den direkta omgivningen av scenen bygger vi ett intimt kvarter med urbana torg, 1.600 nya bostäder och restaurangstråk med internationella intryck. I Hallonbergen finns dessutom redan kulturella nav, exempelvis länets bästa kultur- och musikskola, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Sundbyberg tävlar med ett förslag där verkstäder, scen och hotell och konferens ligger i Hallonbergen. Förslaget ska ses i ljuset av att hela Hallonbergen-Ör är ett utvecklingsområde där det planeras för 5.000 bostäder, arbetsplatser, restauranger och förskolor. I dag bor här 7.800 personer, en siffra som beräknas växa till 18.000 år 2030. Hallonbergen är ett eftertraktat område för fastighetsutvecklare och står inför en stort stadsutvecklingsprojekt – bland annat Umami park som ska bli ett kulturellt kluster med bland annat internationell mat. Byggherre är Wallenstam.
Har spännande projekt på Södermalm på gång. Midroc Properties, en av de största projektutvecklarna av bostäder och kommersiella lokaler i Öresundsregionen, vill växa i Stockholm. Enligt VD Magnus Skiöld har man två markanvisningar för bostäder i Stockholm (Norra Djurgårdsstaden och Årsta) och har köpt en fastighet i Solna för bostadsutveckling.
Bolaget har också tagit över bolaget Wasted Space med dess kommersiella projekt vid Hornsbruksgatan på Södermalm. Tunnelbanebyggnaden ska rivas och ersättas med en trevåningsbyggnad med handel i bottenplanet, två kontorsplan samt en takterrass där det också kan bli aktuellt med viss handel. Detaljplanearbetet har pågått under lång tid och det finns en förhoppning om antagande nu under hösten.
80 procent av projektet Stockholm Seaside uthyrt. Skanska hyr ut 840 kvadratmeter i projektet Stockholm Seaside vid Hammarby Kaj till spelutvecklaren Arrowhead Game Studios som lämnar Globenområdet. Det handlar om översta våningen i kontorsprojektet.
Inflytt sker i juni 2017. I och med uthyrningen är drygt 80 procent av ytorna i projektet nu uthyrda.
Fredrik Lantz.
– Den verksamhet som Arrowhead bedriver är helt i linje med den vision vi har för området, att skapa en stimulerande miljö för kreativa företag och organisationer, säger Fredrik Lantz på Skanska Fastigheter Stockholm.
– Nu har vi bara ca 1.800 kvadratmeter kontor att hyra ut i Seaside och intresset är väldigt stort. Man har fått upp ögonen för vilken fantastisk plats som skapas längs med vattnet när den sista biten av Hammarby Sjöstad med en mix av kontor- och bostadshus nu vävs samman med området runt Skansbron och Gullmarsplan.
Husets hyresgäster så här långt, Softtronics (läs mer här), Silentium, Internetstiftelsen i Sverige och nu Arrowhead. Arrowhead är en svenskägd spelstudio som utvecklar kooperativa spel vilka uppmuntrar till kreativitet och social interaktion. Studion har nu funnits i sju år och har släppt fyra spel.
– Det är en vitamininjektion att jobba med Arrowhead. De jobbar med underhållning och med att skapa känslor och stämningar. Vi upplever att de tar med sig det synsättet in i projektet när de tillsammans med oss utvecklar sitt kontor. Deras höga krav på tekniklösningarna kombinerat med en stor omsorg om att kontoret ska vara snyggt och flexibelt är både utmanande och inspirerande för oss i projektgruppen, säger Fredrik Lantz.
Malin Hedström, styrelseordförande på Arrowhead säger:
– Det är väldigt tacksamt att jobba med Skanska för anpassningen av vårt framtida kontor. De har en förståelse för att vi har unika önskemåloch tekniska utmaningar, och visar dessutom ett stort intresse i våra idéer kring gestaltningen.
För ett år sedan publicerade Fastighetsvärlden en artikel om hur flera spelutvecklingsbolag snabbt hyrt allt större lokaler, läs den här.
Seaside sett från Skansbron.
Skanska har hunnit ungefär lika långt i uthyrningsarbetet med bolagets andra projekt i området, kontorsfastigheten Stockholm 03.
Seaside samt intilliggande Stockholm 03 omfattar totalt cirka 21.000 kvm som kommer att stå klara i början av 2017. De ingår i det Skanska döpt till Stockholm New Creative Business Spaces som ska innehålla sju hus med totalt cirka 100.000 kvm (läs mer här). Höghuset kallas Stockholm o1, och enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan det komma ett investeringsbeslut kring den byggnaden inom en snar framtid.
Antalet bankkontor fortsätter att minska till följd av digitaliseringen. Enligt statistik från Svenska Bankföreningen som Fastighetsvärlden tagit del av så har antalet bankkontor minskat från 1.987 kontor vid årsskiftet 2008/2009 till 1.644 vid årsskiftet av 2015/2016. Alltså en minskning med 343 bankkontor, vilket motsvarar 49 stängningar om året i snitt.
Under 2015 slog dock hela 130 kontor igen portarna för gott. Och det finns egentligen inget som talar emot att trenden ska avbrytas.
De stängda kontoren, som nästan alltid legat i attraktiva lägen, kan bedömas summera en bit över 100 000 kvm lokalyta.
Det började med nedläggningar på glesbygden, men numera läggs det ner kontor överallt. En handfull kontor har lagts ner, eller är på väg att läggas ner, i centrala Stockholm.
Swedbank har minskat antalet kontor kontinuerligt under hela 2000-talet. Banken har stängt 45 procent av sina kontor under perioden, även om en inbromsning ägt rum de senaste åren.
Nordea öppnade faktiskt nästan 90 nya bankkontor från 2005 till 2008, men är nu åter nere på den tidigare nivån.
SEB har liksom Swedbank kontinuerligt minskat antalet kontor, men i lägre omfattning.
Handelsbanken är den av de fyra storbankerna som sedan 2007 har flest kontor och i dag är överlägsen etta när det gäller lokal närvaro. Banken lade ner över hundra kontor vid millennieskiftet, men har sedan dess ökat med ett tiotal. I april meddelade dock ledningen att banken inom ett par år räknar med att ha 50–60 färre bankkontor.
Länsförsäkringar har stått för en ökning av antalet kontor. Ökningen är 70 procent sedan millennieskiftet och antalet kontor är nu 128, vilket endast är 40 färre än SEB.
Forex, som startade bankverksamhet 2003, har växt till att ha 81 bankkontor. Danske bank har sedan 2005 bantat från 63 till 45 bankkontor.
De lokalytor som bankerna lämnat har dock ofta varit synnerligen lätta att hyra ut för respektive fastighetsägare. Inte helt ovanligt är det att lokalerna fylls med någon av de svenska och amerikanska kafékedjorna. De följer noga vad som händer med bankernas lokaler. Läget är nästan alltid absolut bästa.
Problemet kan finnas i att det kanske inte alltid är så lätt att hantera bankvalven. Ett och annat fastighetsbolag har fått stångas med den tunga uppgiften.
Det är alltså 343 bankkontor som helt försvunnit sedan toppåret 2009. Men sett till den totala lokalytan så har förändringen varit större. I ett flertal fall, både i storstäderna och mindre orter, har banken valt att lämna stora lokaler i gatuplanet för att i stället flytta in i moderna och yteffektiva lokaler ett våningsplan upp.
Handelsbanken är ett exempel på det sistnämnda som i dagarna samlokaliserar två kontor i gatuplan i närheten av Stureplan till ett bankkontor där lokalerna finns ett våningsplan upp.
– Vi har sedan flera år letat efter nya lokaler som ger oss bättre möjlighet att anpassa oss till dagens bankverksamhet, säger Peter Sturesson, kontorschef vid Handelsbanken, till Fastighetsvärlden.
Lokalerna på Kungsgatan lämnar Handelsbanken efter att ha haft ett kontor där i hela 90 år. Ytmässigt så resulterar sammanslagningen i ungefär en halvering till 500 kvm.
Alla storbanker talar om tillgänglighet via digitala tjänster, men ingen vill uttala sig om framtidsplanerna för de fysiska kontoren.
Text Fredrik Engström
(texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2016)
Kontroversiell bilhandlare och tv-kändis säljer. Leif-Ivan Karlsson har, via bolaget Örnbergets fastighetsförvaltning AB, efter tio års innehav sålt Sätra centrum till Curt Ahnström och hans bolag Scanprop Development. Köparen uppger i ett prospekt för en emission att det finns kommande byggrätter på minst 20.000 kvadratmeter.
Leif-Ivan Karlsson har även sålt vårdfastigheten bredvid till Green Door fastigheter, uppger Mitti. För Mitt i vill Karlsson, som tjänat ihop pengar från bilbranschen, inte uppge några köpeskillingar.
– Sådant är det bara sossar och jantar som bryr sig om, om jag får lov att skoja, säger Karlsson, som kallar sig själv superentreprenör och medverkar i en realityserie på TV3, till Mitti.
Läs mer om Curt Ahnströms övriga projekt i länkarna bredvid.
Wallenstam planerar för att uppföra en ny byggnad med 50 bostäder i korsningen Värtavägen och Sandhamnsgatan på Gärdet. Projektet har arbetats om flera gånger där höjden sänkts och färgen ändrats.
Men Skönhetsrådet är inte imponerade och ger tummen ner, skriver Mitti. ”Samspelar inte tillräckligt med omgivningen” lyder domen.
FV avslöjade tidigare i år att Clas Ohlson letade lokaler för ett mindre butikskoncept. Nu har Clas Ohlson Compact Store slagit upp portarna i Bonnier Fastigheters handelsplats vid Hornstull.
Det är första butiken i Sverige enligt det mindre konceptet.
Nytt vid Hornstull är även att den asiatiska matkedjan Noodle Mama kommer att slå upp portarna.
FV:s avslöjande bekräftas – Nytt innehåll på Essingen. I mitten av februari berättade Fastighetsvärlden att AMF Fastigheter överväger att förvandla den stora fastigheten Ångtvätten 22 på Stora Essingen till bostäder. Det efter att Swedbank flyttar. Då ville AMF inte kommentera. (läs mer här)
Bolaget har nu ansökt om att göra en detaljplaneändring till bostäder. Rivning och sedan 600 bostäder är ett alternativ, enligt Stockholmdirekt.
Fastigheten innehåller idag 32.200 kvm kontor.
Swedbank planerar för att flytta verksamheten på Stora Essinge till huvudkontoret i Sundbyberg. Samtidigt planerar storbanken att flytta annan verksamhet från huvudkontoret in till city. Swedbank för för det senare tecknat ett ”tvåstegs”-kontrakt med Pembroke (läs mer här).
”KPMG-huset” 40 procent större – Tysta Marigången får stort lyft. Stadsbyggnadskontoret har skapat ett planförslag för att göra det möjligt för Skanska att bygga ett modernt kontorshus där nuvarande KPMG-huset står, granne med Sheraton i centrala Stockholm. Den 16 november hålls samrådsmöte.
Som FV tidigare berättat vill Skanska riva fastigheten. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1970–1973. KPMG flyttar till Vasakronans Klara C, läs mer här.
För att använda platsen mer effektivt kommer de två motstående huskropparna mot Herkulesgatan respektive Tegelbacken byggas samman över gården. Det nya kontorshuset blir bredare än det nuvarande och kommer att ta upp en del av Rödbodagatan.
Totalt planeras för 27.250 kvm BTA kontor (dagens byggnad rymmer 18.000 kvm BTA), varav 23.500 kvm LOA (idag: 16.700 kvm LOA). Byggstart planeras till första kvartalet 2018.
Skanska köpte fastigheten, Snäckan 8, genom en bytesaffär om 2,3 miljarder kronor med Alecta 2014, läs mer här. Det sistnämnda bolaget hade tidigare arbetat med rivningsplaner och planer på en större byggnad efter att KMPG flyttat.
Se ett flertal illustationer av den nya fastigheten nedan.
Fastighetsvärlden idag 2016-11-03
Flygfoto över området. Till vänster syns Sheratonhotellet och till höger fastigheten Snäckan 8 (KPMG-huset) som är aktuellt för projekt.Planområdet är markerat med ett rött streck.Perspektiv från Rödbodborget norrut. Planförslag.Perspektiv från Rödbodgatan söderut. Planförslag.Modellfoto mot norr. Planförslag.Modellfoto mot söder. Planförslag.Fasad mot söder. Planförslag.Fasad mot Rödbodgatan.Perspektiv i Tysta Marigången, del under Herkules och Vattugatan, söderut.Perspektiv i Tysta Marigången i Snäckan 8 under lanternin, söderut.
Stängt även i Solna och Sundbyberg senaste tiden. Åhléns har under den senaste tiden stängt två varuhus i Stockholmsområdet, dels i Sundbyberg (med Fabege som hyresvärd och i Solna Centrum (Unibail-Rodamco). I februari 2017 stänger Åhléns även det stora varuhuset i Skärholmen Centrum som ägs av brittiska Grosvenor, finska Varma och sydkoreanska National Pension Service (NPS).
Flera butiker har stängt ner i gallerian det senaste året, uppger Stockholm direkt.
– Centrum är i gungning. Vi är oroliga, det är många butiker som stänger, säger Ferit Gabriellson, ordförande i företagarföreningen, till tidningen och uppger att handlarna inte är överens om förlängda öppettider och bakom den protesten står även flera stora kedjor.
Carl Strufve, fastighetschef hos centrumägaren Grosvenor, ser ingen centrumkris:
– Tvärtom ser vi en positiv trend med ökad omsättning och fler besökare. Vi förhandlar med flera stora internationella aktörer, säger Stufve och nämner flera kedjor som är på väg in och han konstaterar även att Grosvenor diskuterar med Åhléns om eventuellt mindre lokaler.
Utöver Skärholmen har Åhléns även meddelat att varuhusen i Lycksele, Mora och Värnamo ska stänga. Ytterligare varuhus kan komma att läggas ned, skriver Handelsnytt. Dessutom har kedjan varslat 60 personer på sitt huvudkontor på Södermalm i Stockholm. På öppningssidan har Åhléns tillfört ett stort varuhus om hela 6.000 kvm i Mall of Scandinavia i Solna, som kan förklara varför kedjan stängt i närbelägna Solna Centrum och Sundbyberg.
Grosvenor Fund Management förvärvade stora Skärholmen Centrum i januari 2015 (läs mer här). Fastighetsvärlden har bedömt köpeskillingen till cirka 3,5 miljarder kronor. Både Grosvenor och föregående ägare RBS har fått mycket mycket beröm för hur man utvecklat centrumet – som för närvarande dessutom byggs ut.
Den tidigare ägaren, brittiska Boultbee, som köpte från Stockholm stad, fick under sitt ägande utstå mycket kraftig kritik – och flera butiker omställdes, och vakansgraden sköt i höjden till uppemot 20 procent. Det brittiska bolag inledde sitt ägande med att till exempel ta betalt för parkeringen, vilket ledde till att många kunder valde andra anläggningar i protest.
Köpte för 490 mkr – Följdköp på 2 mdr i närheten. Stockholm stad, via Skolfastigheter i Stockholm (Sisab), vill skriva ett 25-årigt hyresavtal för fastigheten Murmästaren 3, (Ämbetshuset) på Kungsholmen. Fastighetsvärlden kan berätta att Sisab även vill ha möjligheten att köpa fastigheten och en option föreslås skrivas in för att förvärva fastigheten från ägarna Balder och Oscar Properties.
Som FV tidigare berättat finns det planer på att bygga om fastigheten till en gymnasieskola för cirka 2.200 elever och det beräknas vara färdigt till terminsstarten 2018 (läs mer här).
Sisab vill hyra hela fastigheten om 19.234 kvm och hyreskostnaden per elev och år beräknas till cirka 28.000 kronor. Det skulle innebära en årlig hyresintäkt på cirka 60 miljoner kronor.
Moderaterna, via före finansborgarråd Sten Nordin, är också kritiska till hyresnivåerna och jämför projektets hyreskostnader på 28 314 kr per elev med nyligen renoverade Stigbergsgymnasiet, där kostnaden är 20 000 kronor per elev och år. Dessutom kritiseras att Sisab:s styrelse inte gett möjlighet att ta del av optionsavtalet kring ett eventuellt köp av fastigheten.
Balder förvärvade Murmästaren 3 i slutet av 2013 från Vasakronan för 490 miljoner kronor (läs mer här) och planen var att bygga om till bostäder när hyresgästen Länsstyrelsen flyttat ur (läs mer här). Oscar Properties har därefter köpt in sig i bostadsprojektet och äger nu hälften av fastigheten (läs mer här).
I juni 2014 köpte Sisab skolfastigheent Konradsberg på Kungsholmen av Akademiska hus för cirka 2 miljarder kronor (läs mer här). Den fastigheten innehåller cirka 50.000 kvm LOA utbildningslokaler för cirka 3.000 elever. Totalt förvaltar Sisab cirka 1,7 miljoner kvm skollokaler.
Profi förvärvar fastigheten Tumba 7:150 i Botkyrka, med Alfa Laval som största hyresgäst, och Borgarfjord 2 i Kista. De båda fastigheterna innehåller totalt hela 124.000 kvm lokaler. Säljer gör Starwoods som köpte fastigheterna för två år sedan från Sveareal.
Cushman & Wakefield var rådgivare till säljaren.
Profi har tidigare förvärvat ett antal ”stora” fastigheter i Stockholmsområret, till exempel Infracity i Upplands Väsby (läs mer här) och Freden Större 11 i Sundbyberg (såld till Wallenstam, läs mer här).
Fastigheten Tumba 7:150 omfattande 80.000 kvm lokalytor för bland annat kontor, utbildning och industri samt 23 hektar mark. Största hyresgäst är Alfa Laval som bedriver verksamhet på fastigheten sedan 1960-talet. Fastigheten har en uthyrningsgrad på cirka 90 procent. Tongivande hyresgäster är utöver Alfa Laval, Riksantikvarieämbetet och Botkyrka Kommun.
– Vi ser många möjligheter att utveckla fastigheten för befintliga verksamheter och parallellt driva det långsiktiga utvecklingsarbetet i linje med översiktsplanen för Tumba och med kommunens samhällsbyggnadsstrategi, säger Thomas Sipos, VD Profi Fastigheter.
Förvärvet i Tumba genomförs i samarbete med Renger Investment Management (RIM), som också investerar i projektet.
i Kista gäller förvärvet tomträtten till Borgarfjord 2, även känd som Nordic Forum, som omfattande 44.000 kvm lokalytor för kontor samt ca 1 000 p-platser i garage. Uthyrningsgraden uppgår till 50%.
– Förvärvet av Nordic Forum är bolagets första i Kista och vi ser stora möjligheter att driva aktiv förvaltning parallellt som det finns fantastiska utvecklingsmöjligheter. Omdaningen av Kista till en levande stad och den infrastrukturella utvecklingen som pågår passar en uthållig ägare som Profi, säger Thomas Sipos.
Nordic Forum, fastigheten Borgarfjord 2, i Kista. Vakansgraden här är 50 procent.
Fastigheterna som Starwood Capital säljer i Tumba och Kista ingick i förvärvet från Sveareal/Fortin i december 2014, läs mer här. I den affären ingick svenska fastigheter för cirka 6,8 miljarder kronor, varav 3,9 miljarder kronor i Stockholmsområdet. Tidigare har Starwood sålt tre fastigheter i Jönköping till lokala Lustgården, läs mer här.
Amerikanska Starwood Capital gjorde sitt intåg på den svenska fastighetsmarknaden i mitten av november 2013 genom att köpa sju handelsplatser från KF Fastigheter för 3,9. Även här har Starwood sålt snabbt. Av dessa så återstår endast Bromma Blocks att avyttra, och den processen är igång sedan ett tag.