Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live

Offensiva Tredje AP-fonden flyttar till nya Klara C

$
0
0

Vasakronan hyr 1.100 kvm på plan 9. Fastighetsvärlden kan berätta att Tredje AP-fonden flyttar till Vasakronans projektfastighet Klara C på Vasagatan i centrala Stockholm. Tredje AP-fonden har tecknat ett kontrakt om 1.100 kvadratmeter på plan 9 och tillträde sker i mars 2017. Man flyttar från Vasakronans kontorshus Pennfäktaren 11 på samma gata där man hyr 1 350 kvm. Alla kontorsytor i Klara C är nu uthyrda.

Tredje AP-fonden är den av de fem AP-fonderna som är i särklass mest offensiva inom fastigheter. Enligt FV:s sammanställning från Nr/3 2015 ägde man fastigheter för 67,3 miljarder kronor. Därefter har flera av de hel- eller delägda fastighetsbolagen gjort förvärv. Innehavet i det tyska bostadsbolaget Süddeutsche Wohnen har dock avyttrats (läs mer här).

Under sommaren 2016 var Tredje AP-fonden med bakom tre större affärer. Helägda Trophi förvärvade sex handelsfastigheter från Starwoods för 3,1 miljarder (läs mer här), bostadsbolaget som man äger till hälften ihop med Balder förvärvade för 2 miljarder (läs mer här) och Regio där Sveafastigheter äger en mindre andel, köpte en externhandelsfastighet i Nyköping (läs mer här).

AP-fonderna är ofta lojala mot Vasakronan (ägs av de fyra stora AP-fonderna) när det gäller att hyra lokaler. AP1 hyr lokaler på Regeringsgatan 28 i Stockholm (Vasakronan hyresvärd), AP2 på Östra Hamngatan 26 i Göteborg (Hufvudstaden), AP4 på Regeringsgatan 30–32 i Stockholm (Vasakronan) och lilla AP6 hyr på Östra Hamngatan 18 i Göteborg (Vasakronan).

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-05


Stadium öppnar nytt koncept i city och i MoS

$
0
0

Hyr hos Hufvudstaden och Unibail Rodamco. Fastighetsvärlden kan berätta att Stadium den 22 september öppnar ett nytt butikskoncept, Stadium Pulse.

Den nya kedjan dubbelöppnar då två butiker i Stockholmsområdet, en på Kungsgatan 8, i en fastighet som ägs av Hufvudstaden, i centrala Stockholm och en butik i Mall of Scandinavia, som ägs av Unibail-Rodamco, i Solna. Konceptet Stadium Pulse har helt fokus på träning och sportkläder.

På Kungsgatan övertar Stadium Pulse delar av den uppdelade lokal som Stadium tidigare haft. I Mall of Scandinavia rör det sig om en fristående butik.

Ägarbilden till Stadium Pulse är densamma som för Stadium.

Dagen efter att Fastighetsvärlden publicerade planerna för Stadium Pulse sade Carl Eklöf, VD på Stadium:

– Vi har skapat Stadium Pulse för att möta konsumenter som söker det senaste och bästa inom träning, löpning, sportswear och sneakers. Stadium Pulse-butikerna ska inte ersätta våra befintliga butiker, utan med dessa kan vi erbjuda något nytt inom sport och sportmode som ytterligare stärker vår ställning som den moderna sportkedjan.

Butikerna kommer att ha noga utvalda och limiterade kollektioner från väletablerade varumärken som Nike, Adidas och Under Armour, men även från mindre aktörer som svenska Rivia Sport. Sortimentet kommer dessutom att bytas ut oftare än i vanliga sportbutiker och delar kommer endast att finnas hos ett fåtal andra återförsäljare.

– Med de nya butikerna skruvar vi upp pulsen och utmanar återigen branschen, samtidigt som vi tar ytterligare steg mot att inspirera fler till ett aktivt liv, säger Karl Eklöf, VD på Stadium.

Stadium Pulse-butikerna kommer att vara mindre än befintliga Stadium-butiker till ytan, både formatet och interiören är anpassad för att passa in i en storstadsmiljö

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-05

Den ena butiken öppnar på Kungsgatan 8. Så här såg skyltfönstret ut i början av september.
Den ena butiken öppnar på Kungsgatan 8. Så här såg skyltfönstret ut i början av september.
Fokuset kommer att ligga på träningskläder.
Fokuset kommer att ligga på träningskläder.

Efter miljardköpen: ”Sverige är väldigt viktigt för oss”

$
0
0

Finländare utmanar Kamprad om kungakronan i Kungens kurva. Genom Varmas köp av Heron city i Kungens kurva ökar det finska pensionsförsäkringsbolaget sina placeringar i området. 2015 var bolaget en av investerarna som köpte stora Skärholmens centrum.

Via olika JV:n äger bolaget därmed 50.000 kvm respektive 100.000 kvm uthyrbar yta i Kungens kurva-området – endast 850 meter ifrån varandra.

– Vi ser inte på de båda som konkurrenter. Vi känner till området väl och känner av den positiva utvecklingen. Skärholmen Centrum erbjuder mycket mode och småbutiker som i ett vanligt köpcentrum, medan Heron city utöver handel även erbjuder bland annat bio och bowling, säger Ilkka Tomperi, direktör med ansvar för Varmas fastighetsplaceringar, till Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärldens uppgifter förvärvades Skärholmens Centrum för 3,5 miljarder kronor (läs mer här) och Heron city köptes för 930 miljoner kronor (läs mer här). Hur stor ägarandel som är Varmas är hemligt, men det rör sig om minoritetsdelar eftersom Varma enligt bestämmelser måste äga mindre än 50 procent.

– Kungens kurva-området kommer att bli allt mer attraktivt när Förbifarten står klar, men även när den nya gång- och cykelbron står klar, vilket bidrar till bättre förbindelser från Heron city till tunnelbanan i Skärholmen, säger Tomperi.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Niam under en längre tid, via olika försäljningsprocesser, försökt att avyttra Heron city.

– Jag har haft fastigheten på mitt bord flera gånger. Nu kändes tajming rätt. Dessutom har vi bra samarbetspartners med oss, och det är viktigt för Varma.

Hur ser ni på att Ikea planerar att bygga ett nytt varuhus och bygga ut sitt köpcentrum i närheten?

– Det viktigaste är att hela handelsområdet är attraktivt, och det händer mycket positivt i området. Vi ser Ikeas satsning som mer positivt än negativt.

Ikea planerar enligt Fastighetsvärldens avslöjande i november 2014 (läs mer här) att bygga ett nytt varuhus i Kungens kurva och det intilliggande köpcentret går byggas ut med en etapp – det skulle ge 97.000 kvm handelsyta. Mot cirka 150.000 kvm som är under Varmas intresse i området.

Varma hade vid halvårsskiftet totalt 3.855 miljoner euro i fastighetsplaceringar, varav 701 miljoner euro via fonder. Fastighetsplaceringarna utomlands har under de senaste åren ökat och den finska andelen därmed minskat till 85 procent. Förutom i Sverige finns större JV-köp även i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– Sverige är väldigt viktigt för Varma när det gäller fastigheter, och då speciellt Stockholm. Men Stockholms fastighetsmarknad är tajt och het, vilket gör det svårt för oss att hitta vettiga affärer. Konkurrensen är stor, inte minst från aggressiva lokala aktörer. Men det sistnämnda innebär ju även att det finns en stark tilltro. Stockholm kan på sikt bli vår viktigaste fastighetsmarknad efter Helsingfors- och Tammerforsområdet.

Varmas Sverigespecifika fastighetsplaceringar är ännu fyra till antalet efter att bolaget 2014 gick in som delägare i Aros Bostad III. Sedan hösten 2015 äger Varma bolaget Serena Properties tillsammans med Ratos och Redito. Men där finns ännu endast finska handelsfastigheter.

– Serena tittar aktivt på handelsfastigheter även i Sverige som skulle passa in i det bolaget, säger Ilkka Tomperi.

Vidare har Varma exponering till Sverige via Capmans nordisk fond där det finns även kontorsfastigheter.

På aktiesidan när det gäller fastighetssidan är Varma stor ägare i Atrium Ljungberg sedan länge, och bolaget äger även större mängder aktier i Hufvudstaden och Balder.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-07 

Ingela Lindh ny stadsdirektör

$
0
0

Ingela Lindh föreslås bli ny stadsdirektör i Stockholm. Hon blir därmed den högsta tjänstemannen i staden. Ingela Lindh är idag biträdande stadsdirektör och chef för avdelningen för stadsutveckling, samt VD för Stadshus AB. 

Margareta Östrand och Fredrik Jurdell föreslås bli nya biträdande stadsdirektörer. Östrand är stadsdelsdirektör på Södermalms stadsdelsförvaltning och Jurdell är VD på SHIS.

– Ingela Lindh har arbetat med att förändra stadens organisation och arbetssätt när det gäller bostadsbyggandet där vi har ett tydligt och högt ställt mål om 40.000 bostäder till 2020. Det är något som hon nu tar med sig i sin nya roll som stadsdirektör. Bostadsbristen är en av de största utmaningarna som Stockholm står inför, säger finansborgarråd Karin Wanngård.

Lars Rådh lämnar därmed sin tjänst som stadsdirektör som han tillträdde 20 oktober 2014, i samband med  maktskiftet i stadshuset. Även biträdande stadsdirektören Anders Carstorp lämnar.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-07

Malmö förbi Göteborg – Sundsvall rusar

$
0
0

Omsättningssiffror från Datscha för första halvåret. Datscha har åt Fastighetsvärlden sammanställt omsättningssiffrorna för första halvåret på kommunbasis. Stockholm är som vanligt störst. Malmö, som ibland legat efter även Solna, är nu före storebror Göteborg – inte minst tack vare två av Skanskas försäljningar.

Kometen på Datschas lista är Sundsvall, med en uppgång på 1.300 procent, som intar femteplatsen. Bakom den uppgången finns fastigheter om 3,8 miljarder som ingick när Castellum köpte Norrporten. Den megaaffären påverkar omsättningssiffran markant på flera kommuner.  Sjuan Luleå har även lyfts av kommunala försäljningar.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-07

Ort H1-16 H1-15
1 Stockholm 12,3 12,4
2 Malmö 6,5 4,5
3 Göteborg 6,2 7,2
4 Solna 5,7 4,4
5 Sundsvall 5,1 0,3
6 Helsingborg 4,1 1,4
7 Luleå 3,9 0,5
8 Östersund 3,5 0,3
9 Jönköping 3 2,1
10 Gävle 2,9 0,7
11 Borås 2,8 1,4
12 Linköping 2,6 1,4
13 Uppsala 2,3 1
14 Örebro 2,2 0,9
15 Umeå 2 1,1
16 Sollentuna 1,7 0,6
17 Södertälje 1,7 0,4
18 Växjö 1,6 0,4
19 Norrköping 1,6 1,4
20 Karlstad 1,4 0,3
21 Skövde 1,3 0,2

Norska Thon vill utmana de båda jättarna i Sverige

$
0
0

Vill äga hotell i centrala Stockholm. Norska Thon Property, som är en del av Olav Thon Gruppen, har i Sverige byggt upp ett köpcentrumbestånd värt 8 miljarder kronor. Lite i det dolda arbetar bolaget även med att bygga upp ett bestånd med svenska hotell.

– Så här i efterhand kan man tycka att vi borde varit här i tio år eftersom vi har så många norska affärsresenärer i Sverige. Men nu är det som det är, säger Hallgeir Åndal, ansvarig för den svenska verksamheten till Fastighetsvärlden.

I två år har bolaget letat efter första svenska hotellet.

– Vi har varit kräsna och vi har varit lite försiktiga. Vi har lagt ett antal bud, men vi vill att det ska bli helt rätt. Vi vill äga både fastigheten och ha driften själva.

Thon äger i dag ett 66 hotell i Norge, fem i Belgien och ett i Nederländerna. Även i Sverige äger bolaget så här långt enbart ett hotell, det ligger nära den norska gränsen i bolagets handelsmecka, Charlottenberg.

Sammanlagt innehåller bolagets 73 hotell 11.200 hotellrum.

Bolagets geografiska fokus i Sverige är primärt inställt på Stockholm.

– Vi granskar området mellan Arlanda Express och Stureplan. Någonstans där vill vi ha ett businesshotell med minst 200 rum.

Han berättar att ett hotell från Thon ska innehålla flera lounger och en bra restaurang. Bolagets hotell Rosenkrantz i Oslo, som fått flera pris, är en förebild.

I ett andra steg letar Thon hotellmöjligheter i området mellan Stockholm city och Arlanda. Åndal nämner Solna och Arenastaden som en möjlig plats.

– Därefter är vi även intresserade av Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Om det finns en portfölj där det även ingår några hotell i region-städer så skulle även det kunna vara intressant, säger Hallgeir Åndal.

Olav Thon Gruppen äger fastigheter för totalt 65 miljarder kronor, troligen ganska lågt värderade. Satsningen på hotell i Sverige kan bli riktigt stor om rätt objekt dyker upp. Fem miljarder är fullt möjligt, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.

– Vi är offensiva och vi har musklerna.

I Norge är Thon fjärde störst på marknaden med 9.400 rum. I Sverige kommer bolaget under en lång tid att ha en bra bit upp till jättarna Scandic och Choice.

Text Fredrik Engström

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 5/6 2016 som innehåller ett tema om hotellfastigheter)

Miele hyr av Folksam nära Stureplan

$
0
0

Tar över Accents butik på Kungsgatan. Miele, som säljer vitvaror i premiumsegmentet, har tecknat ett hyresavtal för en butik i Folksams fastighet Bocken 16 på Kungsgatan 5 i Stockholm, ett stenkast från Stureplan.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar Miele att öppna ett showroom. Mieles produkter säljs annars främst via återförsäljare.

Kedjan har dock en butik på Solnavägen i Hagalund. Miele tar över Accents butik och blir granne med Sova och Bikbok.

Fastighetsvärlden             2016-09-12

Torleif Falk ny stadsarkitekt i Stockholm

$
0
0

Det är nu klart med ny stadsarkitekt i Stockholm. Torleif Falk har bred erfarenhet som arkitekt i olika roller och har god förståelse för stadsbyggnads- och husbyggnadsprocessernas alla delar. Han står också bakom flera uppmärksammade byggnader i Stockholm. Närmast kommer han från stadsledningskontoret vid Stockholms stad, där han i rollen som bostadssamordnare haft det övergripande uppdraget att samordna bostadsbyggandet.

– Jag är mycket glad att Torleif Falk blir vår nya stadsarkitekt. Stockholm växer fort och vi har en stor utmaning att bygga inte bara bostäder utan också skolor, idrottsplatser, kollektivtrafik, bibliotek, parker och annat som behövs för att skapa en attraktiv och hållbar stad, säger stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

– Stadsarkitekten har här en nyckelroll, att driva kvalitetsfrågan och se till att god arkitektur och stadskvaliteterna följer med hela vägen från översiktplan till bygglov. Torleif har med sin breda erfarenhet och kompetens det som krävs för uppdraget, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Torleif Falk är arkitekt, SAR/MSA från KTH Stockholm/AHO Oslo. Han har tidigare arbetat på flera välrenommerade arkitektkontor och byggföretag. Bland annat som chefsarkitekt på Primula Byggnads, kontorschef och vice vd på TEA samt som arkitekt på Nyréns. Han har också erfarenhet från ett av stadens bostadsbolag, Stockholmshem, där han arbetat som projektutvecklare.

– Att som stadsarkitekt få delta i utvecklingen av Stockholm ser jag som en komplex och spännande utmaning, men också ett stort förtroende. Jag ser stadsarkitekten som en strategiskt samordnande roll, där ett nära samarbete inom staden och med bland andra näringsliv, arkitekter, byggherrar och folkvalda är viktiga ingredienser, säger Torleif Falk.

– Samhällsbyggandet har största betydelse för människors välbefinnande och staden som livsmiljö. God stadsbyggnad och arkitektur är verktyg för socialt hållbar utveckling, och avgörande för att Stockholm ska vara en attraktiv stad att leva, besöka, studera och etablera företag i, säger Torleif Falk.

Torleif Falk tillträder sin tjänst 1 oktober 2016. Han efterträder tidigare stadsarkitekten Karolina Keyzer.

En ny bostadssamordnare kommer att tillsättas inom kort.


Ljusgrönt för ADIAs stora Stureplan

$
0
0

Stadsbyggnadskontoret och ADIA har modifierat megaplanerna för Sturekvarteret. Bland annat får ADIA inte riva Freys hyrverk mitt i området. Det blir även lägre volymer på några ställen.

I övrigt är många av de planer som FV berättat om tidigare intakta, läs mer här.

Det blir en uppgång för t-banan i Marmorhallarna och bland annat rivs en byggnad längs Humlegårdsgatan och garaget på Grev Turegatan.

FV Idag 2016-09-13

JLL: Hyrorna i Stockholm ska upp 5–10%

$
0
0

Positivt för fyra områden och negativt för en. Höstens upplaga av Nordic City Report, framtagen av JLL, konstaterar att hyrorna under årets första hälft stigit på fyra av fem delmarknader i Stockholm. Kista är den enda som  ligger kvar på en oförändrad från föregående period.

CBD stod återigen för den största förändringen under perioden, från 5.200 till 5.800 kr/kvm för primelokaler, en ökning med 11,5 procent på halvårsbasis och hela 29 procent på helårsbasis. I en kortsiktig prognos tror JLL på höjda hyror i CBD, Övriga Innerstaden och Solna/Sundbyberg. JLL tror på en hyresökning mellan 5–10 procent under resterande del av året. När det gäller Närförort och Kista tror JLL på stillastånde nivåer.

– Efterfrågan i Stockholm kommer troligtvis att vara fortsatt stark under återstoden av 2016. Stockholms företagsklimat visar på en positiv utveckling samtidigt som utbudet av kontorsytor är fortsatt begränsat i innerstaden, och andelen nyproduktion på spekulation är dessutom relativt begränsad. Troligtvis leder detta till fortsatt hyrestillväxt inom vissa av Stockholms delmarknader under resterande del av året, säger Fredrik Kolterjahn, analyschef JLL.

Stockholms totala vakansgrad har stigit till 8,1 procent, en marginell ökning i förhållande till förra halvårets nivå, men jämfört med samma period föregående år är det dock en minskning. Uthyrningsvolymen vittnar om det fortsatta trycket på kontorshyresmarknaden och under första halvåret 2016 uppmättes uthyrningsvolymen till cirka 250.000 kvm, vilket med god marginal överstiger det historiska genomsnittet per halvår.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-16

Lager 157 öppnar mitt i city – hyr av Vasakronan

$
0
0

Lager 157 etablerar sin första citybutik mitt på Sergelgatan i Stockholm genom att teckna kontrakt med Vasakronan.

Kedjan har öppnat flera nya butiker varje år men då framför allt i externa handelområden och köpcentrum.

Butiken kommer att ligga på Sergelgatan 8–10 och omfattar 1.200 kvm fördelat på två plan. Den öppnar 29 september.

FV Idag 2016-09-19

Balder gasar på med köp i Sverige för hela 4 miljarder

$
0
0

Anders Hedin Invest blir storägare i Balder – lista med alla fastigheter nedan. Balder har avtalat om att förvärva samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB-koncernen från Anders Hedin Invest AB. Fastighetsvärdet uppgår till 4,15 miljarder kronor efter det att pågående ny- och ombyggnationer har slutförts.

Det är Balders, med Erik Selin som VD och storägare, näst största enskilda fastighetsförvärv någonsin – efter köpet av Din Bostad 2009 (med fastigheter värda cirka 6 miljarder kronor, Erik Selin Fastighets AB var delägare med 37 procent inför den affären). Även ”klumpförvärvet” av 23 procent i finska Sato hade egentligen ett större fastighetsvärde.

Den nu genomföra affären är den andra större ”bilaffären” som Balder gjort. Tidigare har man även köpt ett Bilia-bestånd.

Affären med Hedin är även den tredje största fastighetsaffären hittills i år, enligt Fastighetsvärldens sammanställning (se topplista här). Affären har ägt rum off market.

– Vi är nöjda att kunna genomföra det här förvärvet av högkvalitativa och välbelägna fastigheter som väl kompletterar Balders befintliga fastighetsbestånd. Vi välkomnar samtidigt Anders Hedin som ny stor ägare i Balder, säger Erik Selin.

Hedin kommer, enligt Fastighetsvärldens, bedömning bli den sjunde största ägaren i Balder med 2,4 procent.

Den uthyrbara ytan i affären uppgår till 290.000 kvm och är fullt uthyrd i huvudsak till Hedin Bil koncernen på triple net avtal. Snittlöptiden på hyreskontrakten är drygt 11 år och de initiala årliga hyresintäkterna uppgår till 276 Mkr.

Majoriteten av fastighetsvärdet är beläget i Stockholm (4 anläggningar: norra Kista (Svenska Bil), Smidsta allé i Huddinge, Spånga och ytterligare en i Kista) och Göteborg. Resterande fastighetsvärde är beläget i, bland annat, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping och Uppsala.

Hedin Bil koncernen är ett familjeföretag som grundades 1985. Hedin Bil koncernen omsatte under 2015 drygt 8 miljarder SEK, har cirka 1.200 anställda och erbjuder bilförsäljning, service- och tilläggstjänster. Hedin Bil koncernen är återförsäljare av bland annat bilmärkena Mercedes-Benz, Nissan, Kia, Ford, Citroën, Opel, Mitsubishi och Jaguar.

Hedin Bil gjorde nyligen ett fastighetsförvärv i Kista från Skanska, läs mer här.

– Jag har under lång tid, med stort engagemang och energi byggt upp det här fastighetsbeståndet och det är både med stolthet och trygghet som jag nu låter Balder överta ägandet. Jag är samtidigt glad att kunna ta del av Balders fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare, säger Anders Hedin.

Familjeföretaget Hedin Bil grundades av far och son, Ingemar och Anders Hedin. Det hela började 1985 när Philipsons bilanläggning i Borås förvärvades. 1998 förvärvade fastighets- och byggbolaget K.I. Andersson Bygg AB i Borås. 2013 förvärvade I.A. Hedin Fastighet AB tre fastigheter som är till för externa hyresgäster.

Dellikvid för de förvärvade fastigheterna kommer att erläggas till Anders Hedin Invest AB genom kvittningsemission av 4.602.515 stamaktier av serie B, motsvarande 1.098.950.000 kronor. Kvittningsemissionen kommer att beslutas med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll från årsstämman den 10 maj 2016. Genom kvittningsemissionen kommer Anders Hedin Invest AB bli en av Balders största ägare. Teckningskursen i kvittningsemissionen kommer uppgå till cirka 239 kronor, vilket motsvarar den volymviktade genomsnittskursen för Balders B-aktie under perioden från och med 29 augusti 2016 till och med 16 september 2016.

I Anders Hedin Invest koncernen ingår förutom Hedin Bil koncernen, Klintberg & Way koncernen med dotterbolagen KW Parts, Dawa Däck, KW-Wheels, Techno Tires, KW Cars, Pro-Imp och Wheelspot. Utöver dessa koncerner ingår Mabi Hyrbilar, Car to Go Sweden och Hedin IT. Anders Hedin Invest koncernen omsätter cirka 11 miljarder SEK på årsbasis och har 1 750 anställda.

Balder har, med stöd av årsstämmans bemyndigande från den 10 maj 2016, dessutom gett i uppdrag till Carnegie Investment Bank att utreda förutsättningarna för en kontant riktad nyemission av drygt tre miljoner stamaktier av serie B genom ett så kallat ”accelererat book-building” förfarande.

Planerad tillträdesdag är 30 november 2016. Fastighetsförvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och finansiering.

Balder har inför denna svenska storaffär den senaste tiden annars främst genomfört förvärv i Danmark, Finland och även i Norge.

Balders fastighetsbestånd hade den 30 juni 2016 ett värde om 77,5 miljarder kronor (inklusive hela finska Sato). Balder har därefter gjort bland annat ett stort bostadsköp för 2 miljarder kronor, tillsammans med AP3 i ett JV, och nu denna affär om 4,15 miljarder – så alltså en bit över 80 miljarder i fastighetsvärde om hela det finska bolaget räknas in (Sato ägde vid halvårsskiftet 25.437 lägenheter som var värda 31 miljarder. Balder äger 53,6 procent av aktierna).

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-19

Fastigheterna som ingår i Balders rekordköp:

Ort Fastighet Ort Fastighet
Alingsås Smedjan 3 Ljungby Linné 9
Borås Plutonen 1 Lund Kopparkisen 13
Burlöv Tågarp 16:12 Malmö Hästkälken 3
Gislaved Anderstorp 8:16 Malmö Automobilen 1
Göteborg Göteborg Tuve 116:6 Mölndal Leoparden 2
Göteborg Högsbo 36:8 Mölndal Pianot 5
Göteborg Kärra 32:22 Mölndal Gaslyktan 2
Göteborg Högsbo 36:2 Mölndal Presenten 1
Göteborg Kärra 95:3 Mölndal Presenten 2
Göteborg Kärra 73:1-2 Stockholm Varmvattnet 3
Halmstad Stenalyckan 2 Stockholm Alptanäs 1
Halmstad Eketånga 24:47 Södertälje Grävmaskinen 23
Halmstad Eketånga 24:20 Trelleborg Verkstaden 11, Snickeriet 16/17
Helsingborg Huggjärnet 10 Trollhättan Fullriggaren 1
Helsingborg Zirkonen 3 Uddevalla Frölandsgärdet 2
Jönköping Visionen 4 Uppsala Danmarks-Säby 11:1
Karlskoga Fordonet 1 Varberg Kardanen 4
Kristianstad Hammar 9:184 Värnamo Sjötungan 1
Kristianstad Topplocket 1 Ängelholm Taktäckaren 6
Kungsbacka Hede 4:14 Ängelholm Skräddaren 5
Linköping Paletten 2 Örebro Stjärnregnet 1
Linköping Papegojan 1

 

Mmm… när partihögkvarter säljs för 286 mkr

$
0
0

Lars Edman köpt grannkåken. Moderaterna har sålt partihögkvarteret Schönfeldtska huset (Thisbe 5) i Gamla stan. Prislappen för det 4.100 kvm stora huset blev 286 miljoner, uppger Expressen, vilket ger 69.800 kr/kvm.

Cushman & Wakefield var säljaren rådgivare.

Moderaterna hade räknat med strax under 250 miljoner kronor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden så är det dock oklart om affären är helt klar ännu.

Fastigheten har huserat Moderaterna i över 50 år. Partiet lämnar 2.000 kvm i den aktuella fastigheten och flyttar till Blasieholmen våren 2017.

Fastigheten har adresserna Stora Nygatan 28-30, Schönfeldts Gränd 2-6 och Lilla Nygatan 13. Ytan är fördelad på butiker och restauranger i entréplan och övriga delar kontor (inklusive Schönfeldtska salen) samt källarvalv. Det finns tre trapphus varav två med moderna hissar i fastigheten. Till tunnelbanan är det ett långt stenkast.

Fastighetsvärlden kan berätta att Lars Edman förvärvade Thisbe 3, som ligger i samma kvarter, hösten 2015.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-20

 

Stenvalvet köper skolfastighet

$
0
0

Capman säljer snabbt. Fastighets AB Stenvalvet har förvärvat Kabelverket 6 i Älvsjö av Capman Nordic Real Estate som är fullt uthyrd till Internationella Engelska Skolan. Capman säljer fastigheten tidigare än planerat och efter en ombyggnationen från kontor till skola genomförts. Bolaget köpte den 7.930 kvm stora fastigheten för att bygga om den till skollokaler åt Engelska Skolan som också tecknat ett långsiktigt hyresavtal.

– Älvsjö är en snabbväxande stadsdel med hög efterfrågan på service och vårt skolprojekt har mötts av ett stort intresse från elever och deras familjer. Även intresset från investerare har varit starkt. Vi är mycket glada över det smidiga samarbetet med IES i Älvsjö, säger Ed Williams, Senior Partner på CapMan Real Estate.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-22

Fabege säljer Leijonsköldska palatset i Gamla stan

$
0
0

Ägt fastigheten i 10 år. Fabege har avyttrat fastigheten Pan 1 i Gamla Stan till AB Parts & Paomees (som driver friskolor). Fastigheten är belägen med adress Stora Nygatan 40/Lilla Nygatan 23 och omfattar ca 3.150 kvm uthyrbar area varav merparten är kontor. Fastigheten upptar hela kvarteret.

Försäljningen sker i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 180 Mkr och ger ett resultat om 15 Mkr före skatt respektive 23 Mkr efter skatt.  Resultatet kommer att redovisas under tredje kvartalet.

Priset motsvarar 57.150 kronor per kvadratmeter.

– Pan var vår enda kvarvarande fastighet i Gamla Stan och försäljningen är i linje med vår affärside om renodling och fokusering på våra prioriterade områden, kommenterar  Klaus Hansen Vikström, Vice VD och affärsutvecklingschef på Fabege.

Fastigheten Pan 1 kom in i Fabeges bestånd 2006 efter en bytesaffär med Humlegården, läs mer här. Humlegården i sin tur hade förvärvat den från SEB-koncernen 2002, läs mer här.

Fastigheten består av två sammanbyggda huskroppar, varav den ena uppfördes på 1640-talet under namnet Leijonsköldska palatset. Den andra huskroppen uppfördes 1863. Under senare delen av 1800-talet utgjorde fastigheten huvudkontor för Stockholms Enskilda Bank. Därefter har bland annat Utrikespolitiska Institutet huserat här.

Köparen AB Parts & Paomees äger enligt Fastighetsvärldens obekräftade uppgifter sedan tidigare fyra fastigheter, alla i Haninge.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-30

enskilda_banken-fabage
Skulpturen Moder Svea. Bilder: Hollger Ellgaard.
Skulpturen Moder Svea tillkom under 1890-talet. Den finns längs Stora Nygatan. Bilder: Hollger Ellgaard.

Nya gymkonceptet Minutus söker lokaler för expansion

$
0
0

Behöver 220–300 kvm. Det nya gymkonceptet Minutus öppnar en ny enhet vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. JLL Retail Tenant Representation har agerat rådgivare åt Minutus under den senaste etableringen och fortsätter nu att söka efter flera etableringsmöjligheter i Sverige.

Minutus slog upp portarna till sin första enhet invid Lidingö Centrum under hösten 2015. Nu öppnar de sin andra enhet (drygt 280 kvm) på Olof Palmes Gata vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Minutus har fokus på hög service och effektivitet. På gymmet finns varken fria vikter eller hög musik, enligt ett pressmeddelande. All träning sker med hjälp av Milon-maskiner och i form av cirkelträning.

– Jag är jätteglad att vi får ta vårt fantastiska koncept in till city och Norra Bantorget, säger Sebastian Östberg, Minutus.

JLL Retail Tenant Representation fortsätter nu att tillsammans med Minutus söka efter ytterligare lokaler för vidare expansion. Framför allt söker man efter lokaler i Stockholmsregionen, men även Göteborgsregionen och övriga regionstäder är av intresse. Ytbehovet är cirka 220 upp till 300 kvadratmeter.

Bilder: Så blir Patriams nya lyxbostäder vid Karlaplan

$
0
0

Köpte nyligen från Telia. Under våren köpte bostadsutvecklingsbolaget Patriam och fastighetsbolaget Exerton tillsammans fastigheten Harpan 29 på Karlaplan 2 på Östermalm i Stockholm. Säljare var Telia, läs mer här. Nu presenterar Patriam bilder på hur det ska se ut framöver.

Sober och klassisk elegans möter modern, avskalad estetik när ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt nu tar form. På Karlaplan 2 ska byggnaden som var en Stockholms största telegrafstationer transformeras till 17 av Sveriges mest påkostade bostäder, med arkitektur och design på högsta internationella nivå.

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam.

På Karlaplan möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer: Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan. Och det är just här, på Karlaplan 2, som bostadsutvecklingsbolaget Patriam nu påbörjar byggnationen av 17 unika bostäder – där vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter – med inflyttning under 2017.

Det är en mytomspunnen och spännande historia som präglar fastigheten på Östermalm. Karlaplan 2 består av två hus; Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. Telegrafhuset byggdes av Telegrafverket mellan 1917-1922. När det uppfördes blev det genast en viktig knutpunkt i det snabbt framväxande telegrafnätet och i huset placerades den senaste kommunikationstekniken. Och här fanns ofta hemligheter som var militärt känsliga. Arkitekten L J Lehming ville därför att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. På utsidan en lugn fashionabel fastighet – på insidan ett intensivt slammer av verksamhet.

I väggarna sitter hundra år av svensk telehistoria. Första tiden knattrade fjärrskrivmaskiner fram telegram som delades ut med bud. I krigstider fångade man upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Därefter låg Telemuseet här under några år.

Huset på innergården, Ateljén, uppfördes i dess nuvarande tappning tillsammans med en vacker trädgård under mitten av 70-talet. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter.

Nu ska de båda husen på Karlaplan 2 transformeras till ett vackert, personligt boende med exklusiv, internationell atmosfär. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar och den ansvariga arkitektbyrån Semrén & Månsson integrerar arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla.

– Kombinationen av en fashionabel, elegant fastighet och urban, modern estetik på en av Stockholms mest attraktiva adresser gör Karlaplan 2 till något utöver det vanliga, säger Andreas Holmberg.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Illustrationer: Semrén & Månsson.
Illustrationer: Semrén & Månsson.
patriam-karlaplan-3

 

Pareto köper av Upplands Motor för 875 miljoner

$
0
0

Yield på 6,2 procent – Noterar beståndet på Aktietorget. Mälaråsen AB, ett företag etablerat av Pareto Securities, har förvärvat Upplands Motors tre anläggningar i Stockholm, Sigtuna och Uppsala. Säljer gör Upplands Motor som ägs av familjen Lindström.

Det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen är 875 miljoner och yielden bedöms till 6,2 procent.

Leimdörfer var rådgivare till säljaren.

Det rör sig om anläggningar i Kista (fastigheterna Stockholm Enare 1 och Sollentuna Talldungen 13), Märsta (Sigtuna Märsta 23:6) och Uppsala (Kungsängen 34:4) om totalt 34.000 kvm. Alla ligger längs E4:an.

I samband med transaktionen tecknades hyreskontrakt för alla fastigheter som löper till 2031.

– Det är mycket glädjande att få arbeta tillsammans med Upplands Motor och familjen Lindström. Det är fina fastigheter med en stark hyresgäst i mycket bra lägen, det möjliggör en attraktiv och stabil avkastning till våra investerare. Vi ser fram emot ett bra och långsiktigt samarbete med Upplands Motor, säger Stefan Gattberg (Head of Corporate Finance, Pareto Securities AB).

Mälaråsen noteras för handel på Aktietorget under onsdagen (5 oktober 2016).

Pareto har tidigare köpt en handfull större fastigheter i Sverige och noterat dessa som ”enfastighetsbolag”, bland annat Postnords huvudkontor i Solna. Läs mer i länkarna nedan.

För någon vecka sedan köpte Balder ”bilfastigheter” i Sverige för över 4 miljarder kronor. Läs mer om den transaktionen här.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Säljer för över 190 miljoner på Söder

$
0
0

Ombildning på Folkungagatan. Hem & Hus Sundström AB fortsätter att avyttra. Nu har bolaget sålt två bostadsfastigheter på Folkungagatan, i jämnhöjd med Katarina kyrka, på Södermalm till Brf Båtsmannen 78.

Det handlar om fastigheterna Båtsmannen större 6 och Båtsmannen större 20, där det finns totalt finns fyra byggnader, två gathus och två gårdshus.

Köpeskillingen uppgick till cirka 51 700 kr/kvm. Den totala ytan är 3 686 kvm och inrymmer 36 bostadslägenheter.

Bjurfors var säljarens rådgivare och Restate var köparens.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Espresso House efter Swedbank i Vällingby

$
0
0

Vällingby City har genom Newsec tecknat avtal med Espresso House, som under våren 2017 öppnar en coffee shop på Vällingby Torg. Den enheten kommer att ta över Swedbanks lokaler och rymma cirka 100 sittplatser.

Vällingby City har en total lokalyta om cirka 70.000 kvm och ägs av kommunala Svenska Bostäder.

FV Idag 2016-10-10

Viewing all 4248 articles
Browse latest View live