Quantcast
Channel: Fastighetsvärlden - Feed
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live

Möller & Partners flyttar till Engelbrektsplan

$
0
0

Midroc har tecknat ett hyresavtal med Möller & Partners. Avtalet omfattar en kontorslokal på drygt 400 kvadratmeter på Engelbrektsplan 2 i Stockholm. Det innebär att Midroc nu har hyrt ut samtliga ytor i kontorsfastigheterna belägna längs Birger Jarlsgatan och vid Humlegården, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Midrocs kontorsfastigheter i centrala Stockholm omfattar 12 000 kvadratmeter, säger Peter Syrén, vice VD i Midroc Properties. Uthyrningen till Möller & Partners visar att Midrocs kontorsfastigheter i city är högattraktiva. De har ett fantastiskt läge med en kombination av pulsen vid Stureplan och lugnet vid Humlegården.

– Möller & Partners har vuxit med nya affärsområden och fler anställda. Vi är därför väldigt glada över att kunna flytta in i ett mycket fint kontor som är väl anpassat till våra expansionsplaner samt motsvarar våra höga kvalitetskrav, säger Henrik Jussi-Pekka, vd i Möller & Partners.

Inflyttning har redan ägt rum, 1 juli 2016. Möller & Partners tidigare adress var Drottninggatan 94.


Bildextra: ÅWL och Dreem vann Klöverns tävling i Kista

$
0
0

Kan bli en bostadsskrapa om 40 våningar. Det är nu klart att ÅWL Arkitekter tillsammans med Dreem Arkitekter vann det parallella uppdraget som Klövern och Stockholms stad haft för del av kvarteret Isafjord 1 i Kista.

Dreem har skissat på ett förslag som innehåller totalt 67.000 kvm bostäder och lokaler, bland annat en bostadsskrapa som är 40 våningar och 120 meter hög. ÅWL:s förslag har en lägre volym och mer parkyta. De båda arkitektfirmorna ska nu tillsammans presentera ett förslag under hösten.

Rutger Arnhult.
Rutger Arnhult.

– Vi tycker att det har varit en spännande och intressant arkitekttävling med många intressanta nyskapande idéer. Nu har vi tillsammans med Stockholm stad valt att gå vidare i nästa fas med Dreem och ÅWL, och skapa en ny stadsdel i Kista med en målsättning är driva en ny typ av bostadsutveckling inom Klövern Living, säger Klöverns VD till Fastighetsvärlden.

Det är de fyra arkitektfirmorna Kod Arkitekter (se byråns tävlingsförslag här), BAU, Dreem Arkitekter och ÅWL Arkitekter som haft uppdraget att rita på området. Den aktuella fastigheten ligger direkt söder om det nya huvudkontor som Klövern uppför åt Tele2.

I Dreem Arkitekters förslag finns tre modernt utformade bostadskvarter med öppna sockelvåningar och där publika ytor mellan husen skapar ett nytt landmärke i en levande stadsdel.

Dreems grundare och VD Maya Iwdal kommenterar förslaget ”M3”:

– Vi är stolta över att få förtroendet att fortsätta utveckla Kista. Vi ville skapa kvarter med internationell karaktär, kvarteren Mikro, Meso och Makro representerar de olika skalorna tillsammans och gör vårt projekt unikt. För att befästa att Kista och Klövern nu tar riktningen för att bostäder kommer att byggas i Kista, innehåller vårt förslag även ett högt bostadshus för att profilera denna inriktning.

Förslaget innehåller bland annat ett höghus med 40 våningar som innehåller bostäder samt ett annat högre bostadshus om ungefär hälften så många våningar.

Dreem Arkitekter grundades för två år sedan och har tio anställda. I Göteborg arbetar byrån bland annat med Wallenstams planerade skrapa i Gårda.

ÅWL:s förslag är mer småskaligt och man har även satsat mer på parkytor.

– Vårt förslag för kvarteret Isafjord bygger på idén om att bryta upp den kompakta kvartersform vi är vana vid i Kista för att skapa en mer varierad stadsbild med tydlig identitet och trivsam skala. I den uppbrutna strukturen och dess mellanrum skapas plats för en urban och hållbar livsstil med parkliv, grannskap, motion, lek, matkultur och shopping säger Malin Pappila på ÅWL Arkitekter.

Förutom bostäder innehåller ÅWL:s förslag offentliga torg- och parkmiljöer, gröna bostadsgårdar med odling och en saluhall med uteservering och orangeri. Syftet är att skapa tydliga vistelsevärden för boende och besökare, en urban oas som inbjuder till möten och umgänge.

Utvärderingsgruppen har beslutat att det fortsatta arbetet med att ta fram en ny detaljplan för kv. Dalvik, Myvatten och Skaftå, tidigare Isafjord 1, görs i samarbete med Dreem och ÅWL

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-01

Illustration: Dreem Arkitekter.
Illustration: Dreem Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.
Illustration: ÅWL Arkitekter.

Balder och AP3:s nya bolag köper för 2 miljarder

$
0
0

Balder och Tredje AP-fondens gemensamma bolag förvärvar en portfölj om 21 bostadsfastigheter från Aberdeen. Fastigheterna har en total yta om 71.000 kvm och omfattar ca 1.200 lägenheter belägna i Stockholm och Öresundsregionen. Priset: 2 miljarder kronor.

– Denna portfölj passar mycket bra in i vår långsiktiga satsning på bostäder tillsammans med Tredje AP-fonden, säger Balders VD Erik Selin.

Lägenheterna finns i Skåne (inköpta från Akelius) och i Stockholmsområdet. I Skåne finns bostäderna i Malmö, Lund (störst andel), Kävlinge och Helsingborg. I 08-området finns fastigheterna i Stockholm (Midsommarkransen), Sollentuna (Turebergs Allé) och Södertälje. Det rör sig till stor del om nyrenoverade eller nyproducerade bostäder.

Leimdörfer och MAQS har varit Aberdeens rådgivare i transaktionen.

Fastighetsvärlden kan berätta att alla de 20 aktuella fastigheterna har förvärvats av Aberdeen de senaste två och ett halvt åren.

– Avyttringen sker tidigare är ursprungligen planerat då vi redan har överträffat Fondens målavkastning och investerarnas förväntan. Vi kan konstatera att vi har varit framgångsrika i val av både städer och objekt, vilket har förstärkt värdetillväxten. Det är glädjande att se att Aberdeens lokala fastighetskompetens tillsammans med investerarnas förtroende och starka engagemang har lett till att vi kan utnyttja det förmånliga marknadsläget för bostadsfastigheter, säger Fredrik Eliasson, fondansvarip vid Aberdeen.

Balder och Tredje AP-fondens gemensamma bolag har ännu inget namn.

I magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2016 finns en större kartläggning över Erik Selins alla samarbeten. Där framgår även alla nyckelpersoner i Selins nätverk.

Lista över alla fastigheter som ingår i affären:

Fastighet Ort Typ Yta (kvm) Antal lgh
Dagsländan 2 Södertälje Bostad 5181 63
Borren 7 Södertälje Bostad 779 12
Vildrosen 15 Stockholm Bostad 1286 18
Violen 8 Stockholm Bostad 1487 25
Lejongapet 4 Stockholm Bostad 607 12
Erik Dahlberg 1 Helsingborg Handel 2398 0
Flugan 8 Helsingborg Bostad 904 12
Maneten 4 Helsingborg Bostad 593 12
Ödlan 9 Helsingborg Bostad 882 18
Ödlan 10 Helsingborg Bostad 1082 18
Kullen Västra 58 Helsingborg Bostad 757 5
Krokodilen 11 Helsingborg Bostad 1602 16
Landsdomaren 10 Lund Bostad 6621 152
Nordanvinden 4 Lund Bostad 10725 290
Oket 20 Malmö Bostad 5221 75
Kommendörkaptenen 7 Malmö Bostad 5953 86
Maskinmästaren 5 Kävlinge Bostad 5291 64
Traversen 18 Sollentuna Bostad 13451 230
Gåsskär 2 Helsingborg Bostad 1310 16
Strimman 2 Helsingborg Bostad 4527 69
TOTALT 70657 1193

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-01

Bild: Åke Gunnarsson/VUE AB
Bild: Åke Gunnarsson/VUE AB

Kopparcronan förvärvar vakant industrifastighet i Sköndal

$
0
0

Köper 5 minuter från Globen. Kopparcronan AB har förvärvat fastigheten Mopsen 1 i Norra Sköndals industriområde. Säljare är privatpersoner.

Den uthyrbara arean omfattar cirka 1.600 kvm och underliggande fastighetsvärde uppgår till 27 miljoner kronor (17.000 kr/kvm).

Fastigheten är idag helt vakant men Kopparcronan ser goda utvecklingsmöjligheter i form av hyres- och byggrättspotential (1.400 kvm).

Restate har varit säljarnas rådgivare i transaktionen.

Johan Nyberg är Kopparcronans ägare och VD.

Kopparcronan har tidigare i år investerat i ett köpcentrum på Tuna Torget 1-9 i Tumba, Botkyrka kommun. Dessutom har bolaget köpt en utvecklingsfastighet om 5.000 kvm BTA i Haninge.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-04

H&M hyreskostnad: Mer än 20 miljarder kronor

$
0
0

Tre gånger högre än Vasakronans hyresintäkter – Allt större butiker. H&M betalade under räkenskapsåret 2015 hela 20,5 miljarder kronor i hyror, varav omsättningsbaserad hyra stod för 3,0 miljarder. Hyreskostnaden är upp 20 procent jämfört med föregående år. Det framgår ur bolagets årsredovisning. Antalet nya butiker under året ökade med 12 procent. Det är främst två orsaker till den större hyresökningen: klädkedjan satsar på allt större butiker och att hyrorna gått upp i flera av de 61 länder där kedjan har butiker.

I tio fastigheter har H&M fastighetsbolaget Ramsbury (som ägs av H&M:s storägare Stefan Persson) som hyresvärd. Den hyra som betalas till Ramsbury, inklusive lokaler för huvudkontoret, är 436 miljoner kronor. H&M affärsidé är ”mode och kvalitet till bästa pris” – men det skulle även kunna läggas till: ”i bästa försäljningsläge” – vilket ofta medför de högsta hyrorna.

Som jämförelse kan nämnas att Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan, 2015 hade totala hyresintäkter på 6,0 miljarder kronor, alltså tre gånger mindre än H&Ms hyreskostnader. H&M hyreskostnader motsvarar hyresintäkterna totalt för Vasakronan, Atrium Ljungberg, Fabege, Hufvudstaden, Klövern och Castellum (inklusive Norrporten).

Världens största H&M-butik, om 5.900 kvm, öppnade i maj 2015 vid Herald Square i New York. Den största i Europa finns i Rotterdam och är på 4.500 kvm. I Asien finns den största i Causeway Bay, Hongkong, och den är på 4.300 kvm. Den största butiken i Afrika är den nyöppnade butiken i Waterfront i Kapstaden på 4.700 kvm. I Osceanien finns den största i Melbourne och ytan där är cirka 5.000 kvm.

H&M:s butik i Mall of Scandinavia i Solna är på 4.000 kvm och det är den största i Sverige (totalt med systerkedjorna hyr H&M-koncernen totalt 5.500 kvm i MoS). H&Ms butik i Täby Centrum är nästan lika stor. En normalstor H&M-butik är på 1500–2000 kvm.

H&M har under de senaste åren gått emot strömmen på detaljhandelsmarknaden genom att utöka butiksytan per enhet istället för att minska. Orsaken är att kedjan behövt mer lokalyta för att få plats med koncepten H&M Beauty, H&M Sport och H&M Home samt en utökad skokollektion på allt fler ställen.

Under våren öppnades H&M-gruppens butik nummer 4.000 vilket innebär en fördubbling av antalet butiker på sex år. Under 2015 öppnades mer än en butik om dagen (413 nya butiker netto), dock ingen alls i Sverige. I det totala antalet ingår varumärkena H&M, COS, & Other Stories, Monki, Weekday och Cheap Monday. H&M står för drygt 90 procent av butikerna.

Av de 3.924 butiker som fanns 30 november (bolaget har brutet räkenskapsår) stod Sverige endast för den sjätte största andelen, med 176 butiker. Flest butiker finns i Tyskland (449), USA (415), Kina (353), Storbritannien (264), Frankrike (222). Även Italien, Spanien och Polen lär inom kort gå om Sverige när det gäller antalet butiker och på några års sikt sannolikt även Ryssland.

VD Karl-Johan Persson sa i samband med bolagets halvårsrapport:

– Vi tecknar mycket fördelaktiga butikshyreskontrakt och i år planerar vi ett nettotillskott om cirka 425 butiker. Nya marknader är Puerto Rico, där vi nu i juni hade en lyckad öppning i San Juan, samt Nya Zeeland och Cypern där vi öppnar till hösten. Nästa år planerar vi att öppna fyra till fem nya H&M-marknader varav Colombia är en.

H&M har på många marknader blivit en sådan dragare att klädkedjan ofta får förmånliga hyresvillkor till följd av att H&M lockar både kunder och andra kedjor till platsen. Om H&M går med på att, i till exempel ett planerat köpcentrums, inte finnas absolut bästa läge så kan hyresvillkoren vara enormt fördelaktiga, uppger källor för Fastighetsvärlden.

H&M har även ett bra förhandlingsläge eftersom det på flera platser runt om i världen har varit en utslagning inom detaljhandeln vilket lett till vakanser på flera handelsplatser. I Kina har hyrorna i köpcentrum i flera år hållits låga till följd av den stora överproduktionen av butiksytor. I flera av världens ledande citykärnor har dock hyresnivåerna gått upp när det gäller bästa läget.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-05-20

Den första H&M-butiken i Australien, i Melbourne. Lucas Dawson Photography
Den första H&M-butiken i Australien, i Melbourne. Bild: Lucas Dawson Photography

Hufvudstaden hyr ut till Sand i Bibliotekstan

$
0
0

I höst öppnar Köpenhamnsbaserade Sand i Bibliotekstan. Det är Hufvudstaden som hyr ut en butikslokal om 188 kvm på adressen Biblioteksgatan 7.

Uthyrningen gäller fastigheten Kvasten 9 som ligger i hörnet med Jakobsbergsgatan. Fastigheten rymmer totalt 3.450 kvm lokaler.

När Kvasten 9 byggdes 1977 var fastigheten det första nybygget vid Biblioteksgatan på 60 år, enligt Hufvudstadens hemsida. Fastigheten är ritad av arkitektparet Backström & Reinius.

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-06

kvasten_9
Fastigheten Kvasten 9. Foto: Hufvudstaden.

The Gnarly öppnar nytt koncept om 2.500 kvm.

$
0
0

Vällingby City har, genom Newsec, tecknat avtal om 2.546 kvm med Local Market Group som öppnar restaurang med nöjesutbud i Vällingehus.

– Idag är jag extra stolt att meddela att vi har kommit överens med en stark aktör som kommer att förhöja restaurangutbudet rejält i Vällingby, säger Rikard Lindegren, centrumchef Vällingby City.

Hösten 2017 öppnar The Gnarly Market sina dörrar i Vällingby. Det är en vidareutveckling av det amerikanska västkustköket Gnarly Burger som har två restauranger i centrala Stockholm. Nya Gnarly Market kommer att bli en restaurang med fokus på god och vällagad amerikansk och italiensk mat i ett nytt, lekfullt och spännande koncept. Roliga aktiviteter för stora som små blir en central del i verksamheten.

VD Jani Lindblad säger:

– Att få skapa en ny destination i Vällingby med fokus på god mat, trivsel och roliga aktiviteter som exempelvis bowling känns jättespännande. Vällingby är en stadsdel i stark tillväxt och vi är mycket glada över att få vara en del av denna process.

Gnarly ingår i den större restaurangkoncernen Local Market Group.

Newsec har sedan 2012 arbetat tillsammans med fastighetsägaren Svenska Bostäder med en långsiktig masterplan för att utveckla både handels- och serviceutbudet i Vällingby City.

– Detta är en stor pusselbit och en viktig hörnsten i vårt arbete med att utveckla Vällingby City, säger centrumchef Rikard Lindegren.

Blackstone köper stor del av D. Carnegie & Co

$
0
0

Den amerikanska giganten Blackstone har efter överenskommelse med D.Carnegie & Co:s största ägare tagit kontroll över 15-miljarderbolaget. Det kan bli den sjätte största fastighetsaffären i Sverige under 2000-talet. Det är Blackstones andra stora sommaraffär i Sverige – och något av en ”revansch” för att bolaget missade att köpa Vasakronan.

Blackstone Real Estate Partners Europe IV och Blackstone Real Estate Partners VIII har genom sitt bolag Vega Holdco Sarl under fredagsmorgonen tecknat avtal med tre av D. Carnegie & Co:s största aktieägare Kvalitena , Svensk Bolig Holding (SBH) och Frasdale Int. BV om att, förutsatt att vissa villkor uppfylls, förvärva hela eller delar av deras aktieinnehav i Vega till ett pris om 100 svenska kronor per aktie.

D. Carnegie & Co äger fastigheter som är värderade till 15,2 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet består till huvuddelen av bostadsfastigheter byggda mellan 1965–1974 och ingår i det s.k. miljonprogrammet. Av det totala fastighetsbeståndet är tyngdpunkten, 64 procent, beläget i Storstockholm.

D. Carnegie & Co noterades på börsen 9 april 2014.

Blackstone ser förvärvet som en möjlighet att investera i ett ledande högkvalitativt svenskt fastighetsbolag med en unik affärsmodell.

James Seppala, ansvarig för europeiska fastighetsförvärv på Blackstone:

– D. Carnegie & Co har en beprövad affärsmodell och en historia av framgångsrikt socialt engagemang. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med D. Carnegie & Co:s ledning och intressenter för att fortsätta utveckla verksamheten i linje med bolagets nuvarande affärsstrategi. Blackstones finansiella resurser och globala fastighetsexpertis blir ett starkt komplement till den befintliga verksamheten.

Blackstone kommer om förvärvet slutförs att förvärva 100 procent av SBH:s aktier, 75 procent av Kvalitenas aktier och 45 procent av Frasdales aktier, så att dess totala antal aktier representerar 40 procent av rösterna och 32 procent av aktiekapitalet i D. Carnegie & Co. Vidare är Kvalitena och Frasdale överens om att Blackstone kommer att utöva rösträtten för deras återstående aktier. Blackstone skulle på detta sätt kontrollera en röstandel om 53 procent i D. Carnegie & Co.

Förvärven kommer, om de fullbordas, då innebära att Blackstone passerar gränsen för budplikt. Blackstone kommer att återkomma med ytterligare information gällande möjligt budpliktsbud i samband med fullbordandet av förvärven.

Om Blackstone förvärvar 100 procent av D. Carnegie & Co så kommer affären, enligt Fastighetsvärldens sammanställning, bli den sjätte största sett till fastighetsvärde som genomförts i Sverige under 2000-talet (lista över de 50 största transaktionerna finns i magasinet Fastighetsvärlden Nr 5/6–2016).

De tre förvärven är föremål för sedvanlig konkurrensprövning och vissa tredjepartsgodkännanden. Under förutsättning att dessa villkor uppfylls förväntas de tre förvärven slutföras senast i slutet av oktober 2016.

Bank of America Merrill Lynch och Leimdörfer har agerat finansiell rådgivare, och Roschier har agerat juridisk rådgivare till Blackstone i förvärven.

Blackstone är globalt ledande inom fastighetsinvesteringar. Blackstones fastighetsverksamhet grundades 1991 och har över 100 miljarder USD i kapital under förvaltning. Blackstones fastighetsportfölj omfattar hotell, kontor, butiker, industrifastigheter och bostäder i USA, Europa, Asien och Latinamerika.

Blackstone var i ett JV (tillsammans med Goldman Sachs och Areim) främsta, och kanske egentliga enda, utmanare till att köpa Vasakronan våren 2008. Den affären landade på 41,1 miljarder kronor. Enligt Fastighetsvärldens källor var Blackstones bud 3–4 miljarder lägre, läs mer här.

Det är andra sommaren på raken som som Blackstone gör ett stort förvärv i Sverige. Den 22 juli 2015 kunde Fastighetsvärlden avslöja att bolaget köpt ett bestånd av norska Obligo (tidigare Acta) för 23 miljarder kronor, varav cirka 9,5 miljarder kronor i Sverige (läs mer om den affären här).

Att köpa D. Carnegie & Co och Obligo är nästan kaffepengar för den amerikanska giganten. Våren 2015 gjorde bolaget, via ett JV, ett köp från GE för hela 230 miljarder kronor, läs mer här.

I Sverige är Blackstone sedan länge med som investerare i Areims fonder.

D. Carnegie & Co äger totalt 16.239 lägenheter. Den totala uthyrbara ytan, vid halvårsskiftet, är 1.267164 kvadratmeter. Snitthyran är 1.063 kr/kvm och bolaget uppger att 8,3 procent av lägenheterna har renoverats.

Drygt en timme före Blackstone offentliggjorde sitt bud på D. Carnegie & Co offentliggjorde bostadsbolaget sitt halvårsresultat (som Blackstone tagit del av). Det var ett mycket starkt resultat. D. Carnegie & Co redovisar för andra kvartalet 2016 en kraftig ökning av vinsten före skatt på hela 504 miljoner kronor – upp 241 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Även förvaltningsresultat var avsevärt högre, 72 miljoner kronor jämfört med 45 miljoner kronor för andra kvartalet i fjol.

Vinsten per aktie efter skatt blev 5,02 kronor (2,34). Det justerade egna kapitalet (EPRA/NAV) ökade 51 procent jämfört med andra kvartalet i fjol och uppgick vid periodens slut till 85,05 kronor/aktie (56,38).

Siffrorna för första halvåret:

  • Hyresintäkterna ökade till 630 Mkr (592)
  • Driftnettot ökade till 287 Mkr (257)
  • Förvaltningsresultatet ökade till 109 Mkr (47)
  • Värdeförändring förvaltningsfastigheter uppgick till 845 Mkr (259), ökning 5,9 procent jämfört med 31/12 2015
  • Värdeförändring derivat uppgick till -121 Mkr (1)
  • Resultatet före skatt ökade till 766 Mkr (267)
  • Resultatet efter skatt ökade till 634 Mkr (213)
  • Vinst per aktie ökade till 8,20 kr (3,01) före utspädning, och till 8,12 kr (2,38) efter utspädning.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-07-15


Humlegården hyr ut 1.400 kvm i city

$
0
0

Humlegården har tecknat ett 5-årigt hyresavtal med HBO Nordic AB avseende ca 780 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan 6 i Stockholm city.

Bolaget har expanderat kraftigt sedan lanseringen i Norden hösten 2012 och har vuxit ur sina nuvarande lokaler på Kungsträdgårdsgatan 20, där de idag hyr kontor i Humlegårdens fastighet.

I november 2016 kommer även Medical Finance, Promentor Finans och Serafim Fastigheter att flytta in i nya lokaler på Kungsgatan12-14/Brunnsgatan 11. Den förhyrningen avser 600 kvadratmeter.

FV Idag 2016-08-15

Ving landar länge hos Fabege

$
0
0

Förlänger 6 000 kvm på Kungsholmen. Ving behåller sina nuvarande lokaler för sitt huvudkontor i Tidningshuset på Kungsholmen i Stockholm. Bolaget har tecknat ett sexårigt avtal med fastighetsägaren, Fabege, avseende drygt 6.000 kvm.

Ving har sedan slutet av 2015 utvärderat sin lokalsituation inför en ny avtalsperiod. Flera omlokaliseringsalternativ har diskuterats och utretts under de senaste månaderna. Valet föll till slut på att sitta kvar då Ving erhöll en uppdaterad lokallösning till konkurrenskraftiga nyckeltal och som på sikt erbjuder ett attraktivt alternativ för såväl medarbetare som kunder.
 
Tenant & Partner har varit rådgivare till Ving under lokalprocessen.

FV Idag 2016-08-16

CA i överraskande köp av Gasverket

$
0
0

Ny storägare av utvecklingsområde. CA Fastigheter har av JR Kvartersfastigheter förvärvat majoriteten av aktierna i ett bolag innehållande rättigheterna och markreservationerna till Gasverket i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.

Parterna skall härefter tillsammans utveckla projektet i samförstånd med Stockholm Stad.

Gasverket ska utgöra navet för handel, kultur, upplevelser och stadsdelsservice i Norra Djurgårdsstaden. Projektet kommer även innehålla bostäder. Samtliga detaljplaner förväntas ha vunnit laga kraft senast under 2018 och komma att innehålla byggrätter, i såväl gamla som nya byggnader, om 80.000–90.000 kvm.

När JR Kvartersfastigheter vann markanvisningen var det en stor överraskning. Bolaget besegrade bland annat Atrium Ljungberg.

gasverket-ovan-CA

Kalmarbaserade CA har inom segmentet tidigare ägt bland annat Stinsen i Sollentuna och Wachtmeister Galleria i Karlskrona.

– Det är med stor ödmjukhet vi går in i Gasverksprojektet med tanke på dels att det är en viktig del i en ny och stor stadsdel och dels en utmaning i form av att förvalta den unika miljön präglad av Ferdinand Bobergs vackra tegelarkitektur. Tillsammans med Stockholm Stad är vi dock övertygade att vi och JR Kvartersfastigheter kommer skapa ett fantastiskt projekt, säger CA Fastigheters VD Johan Damne.

– Vi hoppas naturligtvis att vi kan bidra till projektet med vår erfarenhet men framförallt tillse att genomföra projektet, fortsätter Johan Damne.

Flygbild från juli 2012 som visar det aktuella området. Till vänster syns bron över till Lidingö.
Flygbild från juli 2012 som visar det aktuella området. Till vänster syns bron över till Lidingö.

Nicklas Jungberg, VD, JR Kvartersfastigheter:

– Vi är glada över att ha fått in CA Fastigheter AB som en stark och erfaren partner i projektet och ser fram emot att fortsätta utveckla Gasverket, vilket vi arbetat med under lång tid, för att skapa en ny spännande stadsdel.

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-18

Hus 30, Kondensatorhuset.
En av de existerande byggnaderna inom området.

Nordea hyr 7000 kvm i Kista Entré av Vasakronan

$
0
0

Nordea hyr 7.000 kvm av Vasakronan i Kista Entré. Förhyrningen fördelas över fyra fyra plan. Tillträde sker den 1 september. Med förhyrningen når Vasakronans bestånd i området en uthyrningsgrad om 89 procent.

– Kista Entré erbjuder moderna lokaler med hög flexibilitet vilket vi upplever tilltalar alla intressenter vi har kontakt med. Med omedelbar närhet till både tunnelbana, pendeltåg, E4 och E18 är området ett attraktivt alternativ till Stockholms city, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm.

Med byggår 2002 är Kista Entré en av områdets mest moderna fastigheter. Den ligger centralt, granne med Kista Science Tower och utgör porten till det som kallas Kista Science City – ett av världens ledande IT-kluster. I området finns cirka 1.400 företag med aktörer som bland annat Ericsson, Microsoft, IBM och Samsung.

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-22

Selin och Oscar ändrar på planen – nappar på bud

$
0
0

Bostadsplanen skippas för gymnasieskola. För snart tre år sedan köpte Balder (med Erik Selin som storägare) den stora fastigheten Murmästaren 3 (läs mer här) på Hantverkargatan, Kungsholmen, där Länsstyrelsen var stor hyresgäst, men som förberedde för flytt därifrån (läs mer här). Priset var 490 miljoner kronor.

Ungefär ett år senare köpte Oscar Properties in sig (läs mer här), och ett bostadsprojekt om 16.000 kvm planerades. 165 bostäder planerades efter en större ombyggnad, vars planer presenterats för staden.

Nu uppger DN att det stora huset ska bli gymnasieskola och att parterna är nära att teckna ett långt hyreskontrakt. Stockholms skolfastighetsbolag Sisab ska stå som tagare på hyresavtalet.

Det ska bli Stockholms största gymnasieskola med 2.200 elever. Om allt går enligt planerna tas den första årskullen in 2018.

– Det här är nog det roligaste jag varit med om som skolborgarråd. Våra experter har ritat och undersökt byggnaden intensivt de senaste månaderna. Det kommer att bli en fantastisk skola i en fantastisk byggnad, säger skolborgarrådet Olle Burell till DN.

De första åren kommer byggnaden att delas mellan den nya skolan och Östra real som här får tillfälliga lokaler medan skolbyggnaden vid Karlavägen renoveras.

– Det är oerhört glädjande att vi får fram så många gymnasieplatser i ett mycket centralt och attraktivt läge. Särskilt som det kommer att gå snabbt. När vi bygger en ny skola tar det mellan sex och tio år från beslut till invigning, säger Olle Burell till DN.

FV Idag 2016-08-22

CBDs båda sista ödefastigheter bebyggs

$
0
0

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 5–6/2016)

Stockholms CBD har två öde fastigheter som aldrig utvecklats. Nu kan Fastighetsvärlden berätta att båda ska bebyggas med kontor.

Stadsutvecklingen i Stockholm har hunnit allt längre ut från city. På alla malmar är det nästan nästan fullt utvecklat, så när som i ytterkanterna där det på några håll fortfarande pågår stora bostadsprojekt. I övrigt sker den mest omdanande stadsutvecklingen sedan länge utanför de gamla tullgränserna.

Visst händer det mycket i CBD (central business district) fortfarande – kanske mer än på något decennium. Men det rör sig uteslutande om ombyggnationer. ADIA:s planer för Sturekvarteren, AMF Fastigheters igångsatta lyft av Galleriankvarteret, Vasakronans rejäla ansiktslyft vid Sergels torg av SEB-komplexet och Pembrokes satsningar längs Mäster Samuelsgatan innebär totala investeringar på en rejäl bit över 10 miljarder kronor.

Men det finns fortfarande ödefastigheter i CBD som aldrig utvecklats. Vid exploateringskontoret konstaterar man att det numera endast finns två sådana kvar.

– Den första håller vi på att jobba med nu, och tanken är att den ska säljas under slutet av året, säger Christina Norén, projektledare vid exploateringskontoret vid Stockholms stad, till Fastighetsvärlden.

Hon talar om fastigheten Norrmalm 4:41, ibland även kallad Snurrtomten, som ligger mellan Waterfront och Klara sjö – en minst sagt krånglig plats.

– Det är en stor trafikapparat där med Klarastrandsleden. Det vi utreder är en kontorsbyggnad, men vi tittar även på möjligheter för bostäder vid vattnet.

Total byggvolym skulle kunna vara cirka 15.000 kvadratmeter.

– Det handlar om att bygga i ett område där man på ena sidan har stora Waterfront att ta hänsyn till och på andra sidan finns vattnet som ska smälta in på ett bra sätt.

Nu pågår arbetet med en ny detaljplan för fastigheten Norrmalm 4:41 som ska behandlas av exploateringsnämnden. Där ingår även uppgiften att starta en försäljningsprocess.

Den andra ödesfastigheten som återstår att bebygga är den så kallade Järnvägsparken – en minst sagt ocharmig plats trots att flera investeringar genomförts. Det handlar om den stenlagda park som finns söder om centralstationen och norr om Tegelbacken. Det är en plats där politiker och tjänstemän under de senaste decennierna försökt klura ut hur området ska upplevas mindre osäkert och hur det kan bli en samlingsplats (allt från loppmarknad till skulpturpark har diskuterats). Hittills har alla investeringar misslyckats.

– Det är CBD:s sista outvecklade fastighet efter att vi är klara med Snurrtomten. Vi planerar för att det ska byggas ett kontorshus där. Det skulle bidra till att Vasagatan blir bättre och levande på båda sidor söderut, säger Christina Norén.

Parken fick sitt namn 1925 och var då betydligt större. Men i samband med bygget av Centralbron och flertalet av- och påfarter i början av 60-talet krymte parken, och senare har de gröna ytorna ersatts med sten.

Stockholm stad saknar fullständig rådighet över platsen, utan behöver besked från trafikkontoret om vilka ytor som kan bli aktuella.

Text Fredrik Engström

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 5–6/2016)

Snurrtomten
Fastigheten som kallas Snurrtomten var ett av två alternativ som främst utreddes för placeringen av ett nytt Nobel Center (förslaget på Blasieholmen vann). Även nu är tanken att den aktuella delen av Centralbron/Klarastrandsleden ska däckas över. Foto: Fastighetsvärlden.
Snurrtomten 2. Foto: Fastighetsvärlden.
Trafikplanerarna får en nöt att knäcka när det gäller överdäckningen. Den 350 meter långa Blekholmstunneln norrut byggdes i början av 1990-talet. Övertäckningen då ledde till att både bostäder och kontor byggdes. Foto: Fastighetsvärlden.
Snurrtomten 3. Foto: Fastighetsvärlden.
Den aktuella fastigheten ligger mellan kontorshuset Waterfront Office Building, som ägs av tyska Meag, och Klara sjö. Fastighetsägare på andra sidan Klarabergsviadukten är AFA Fastigheter, Niam och en bostadsrättsförening. I närheten finns även kongressanläggningen Waterfront som nyligen förvärvades av norska KLP. Foto: Fastighetsvärlden.
Järnvägsparken 1. Foto: Fastighetsvärlden.
Flera investeringar har gjorts för att göra Järnvägsparken till en mer attraktiv plats – alla har hittills misslyckats. Nu är planen att uppföra ett kontorshus här – och tanken är att därmed ge liv till båda sidor av Vasagatan längs hela gatan. Dessutom skulle ett kontorshus fungera som en bullervall mot Centralbron. Foto: Fastighetsvärlden.
Järnvägsparken 2. Foto: Fastighetsvärlden.
Stora fastighetsägare på andra sidan Vasagatan är Vasakronan, SPP, Mengus och det utländska konsortium som äger Sheratonbyggnaden. Centralstationen som ligger på samma sida som Järnvägsparken ägs av Jernhusen. Foto: Fastighetsvärlden.
Järnvägsparken 3. Foto: Fastighetsvärlden.
Hela trafiklösningen vid Tegelbacken är för närvarande under utredning. När den är klar kommer till exempel Skanska kunna börja driva sitt projekt vid det tidigare KPMG-huset. Foto: Fastighetsvärlden.
Järnvägsparken vy mot norr 1899. Parken tillkom på 1870-talet och var då mycket större. Fram till 1960-talet var det en grön oas mitt i staden, men i samband med att på och avfarter från Centralbron byggdes försvann mycket av grönskan. Foto: Stockholmskällan.
Järnvägsparken vy mot norr 1899. Parken tillkom på 1870-talet och var då mycket större. Fram till 1960-talet var det en grön oas mitt i staden, men i samband med att på- och avfarter från Centralbron byggdes försvann mycket av grönskan. Foto: Stockholmskällan.

Värdet upp 50 procent för Klara C

$
0
0

Framgångsrikt projekt på Vasagatan. VD Fredrik Wirdenius berättade i samband med Vasakronans kapitalmarknadspresentation att bolagets stora projektfastighet Klara C på Vasagatan värderas till 3,6 miljarder kronor.

Inför projektet fanns ett ingångsvärde på 1,1 miljard och projektinvesteringen var på 1,3 miljarder.

–Det är ett av de bästa projekt som vi genomfört, säger Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Wirdenius berättade att hyresnivåerna för bra kontorslokaler i Stockholm CBD fortsatt stiga snabbt. Bolaget har tecknat flera kontrakt över den historiskt mycket höga nivån 7.000 kr/kvm – alltså nivåer som aldrig tidigare skådats.

– Den högsta topphyran ligger dock närmare 8.000 kr/kvm än 7.000 kr/kvm, säger Wirdenius till Fastighetsvärlden.

När det gäller den snart färdigställda projektfastigheten Klara C konstaterar Wirdenius att hyresnivån där idag är cirka 6.000 kr/kvm, att jämföra med under 5.000 kr/kvm för ett år sedan.

Klara C är dock sedan en tid fullt uthyrd när det gäller kontorslokaler, och endast mindre butiks- service- och restaurangytor återstår att hyra ut.

Vasakronans projektfastighet Klara C på Vasagatan 16 i Stockholm omfattar totalt 34.000 kvm, varav 28.600 kvm kontor, fördelat på 9 plan.

Bland hyresgästerna finns Centigo, Bambora, Convendum, KPMG, NetEnt, restaurang Vigårda och Food Village. Några hyresgäster har redan flyttat in.

Fastighetsvärlden berättade i magasinet nr 5/6 att Stockholms stad planerar för att låta bebygga de sista båda ”ödefastigheterna” i Stockholms CBD (läs mer här). Den ena, den så kallade Järnvägsparken, ligger snett mittemot Klara C.

– Det är en väldigt intressant fastighet som vi är intresserade av. Vi har faktiskt jobbat med olika förslag till lösningar på den fastigheten sedan en tid, säger Vasakronans VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-24


Stiftet säljer i Gamla stan för 68.000 kr/kvm

$
0
0

Stockholms stad köper. Stockholms stift säljer fastigheten Atlas 6 på Skomakargatan 30 i Gamla stan i Stockholm (mellan Stortorget och Tyska kyrkan). Det är Stockholms stad som köper fastigheten som innehåller en kommunal förskola. På fastigheten finns en byggnad uppförd i fyra våningar och en källare. Äldsta delarna är från 1700-talet. Ytan är 767 kvm, varav 597 kvm lokaler och resten är tre bostäder.

Fastigheten har sålts via mäklare på den öppna marknaden. Priset blev 52 miljoner, vilket ger 68.000 kr/kvm.

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-25

NAI Svefa säljer Stockholm Vattens HK

$
0
0

Projektfastighet i spännande läge. NAI Svefa är vald som säljrådgivare åt Stockholm Vatten i samband med försäljningen av deras tidigare huvudkontor på Torsgatan i centrala Stockholm. Fastigheten, Sabbatsberg 24 innehåller 14.000 kvm lokaler, varav 91 procent tomställts.

Troligen kan ytterligare byggrätter tillskapas med en ny detaljplan på fastighetens innegårdar. FV avslöjade i mars 2014 den stundande försäljningen. Staden hoppades då på en intäkt på 492 miljoner läs mer här.

Den nästintill tomställda fastigheten innebär en unik möjlighet att förvärva en i Stockholm centralt belägen utvecklingsfastighet, skriver NAi Svefa i ett pressmeddelande. Ytterligare byggrätter kan med ny detaljplan sannolikt tillskapas på fastighetens innergårdar samtidigt som det kulturhistoriska värdet bibehålls.

Fastighetens välkända siluett samt husfasad är ritad av Ferdinand Boberg och lokalerna har genuin sekelskiftescharm.

Våren 2014 Stockholms Vatten beslutades det att Stockholms Vatten ska flytta till ”Prippshuset” i Ulvsunda (läs mer här).

Fastighetsvärlden Idag 2016-08-30

Största fastighetsägarna i CBD – lista och karta

$
0
0

Fåtal storägare dominerar Stockholms CBD. Fastighetsvärlden har gått igenom alla ägare inom CBD och det visar sig att de åtta största ägarna besitter 50 procent av den totala ytan. Totalt består området av  3.211.814 kvadratmeter lokaler och bostäder, fördelade på 130 fastighetsägare. Största aktören är Vasakronan som äger 27 fastigheter fördelat på 372.000 kvm vilket innebär att AP-fondernas bolag äger 13 procent av CBD. Största börsbolag inom CBD är Hufvudstaden. Största utländska ägare är amerikanska Pembroke. Största privatägda aktör är Ramsbury som ägs av Stefan Persson.

Det är få fastigheter som byter ägare inom CBD. Senaste transaktionen skedde i slutet av juni 2016 när Folksam köpte Kungshuset från GIC Singapore för 1,5 miljarder kronor. (läs mer om affären här). Förvärvet av Kåkenhusen 37 är bolagets femte innehav inom CBD och innebär att de klättrar upp till plats 18 av de största fastighetsägarna med totalt 59.000 kvm.

Området CBD, Central Business District, i Stockholm omfattar områdena kring Centralstationen, Norra Bantorget, Hötorget, Norrmalmstorg, Stureplan, Kungsträdgården och Sergels torg, enligt de senaste gränsdragningarna från Swedish Property Research Forum, SEPREF. (läs mer här)

Vad är det för kapital som sökt sig till CBD? En tredjedel av fastigheterna ägs av pension/försäkringsbolag. Därefter följer fastighetsbolag med 22 procent, varav över hälften är noterat på Stockholmsbörsen. Men även stat och kommun äger en betydande del fastigheter. De utländska aktörerna äger 13 procent av fastigheterna i CBD.

Text: Jonas Karström

Hela Fastighetsvärldens stora kartläggning finns över sex sidor i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2016.

Klicka på kartan för större bild!

Källa: Magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2016.
Källa: Magasinet Fastighetsvärlden Nr 2/2016. Kartan och bestånden ovan är uppdaterad i augusti 2016.

20 största fastighetsägarna i CBD

Pl. Bolag Yta, kvm Fastigheter
1 Vasakronan 372 000 27 st
2 AMF Fastigheter 267 000 14 st
3 Hufvudstaden 254 000 21 st
4 Staterns Fastighetsverk 238 000 19 st
5 Skandia Fastigheter 130 000 7 st
6 Pembroke Real Estate 123 000 4 st
7 AFA Fastigheter 120 000 9 st
8 Stockholms Stad 105 000 5 st
9 SEB Trygg Liv 97 000 21 st
10 Ramsbury 81 000 4 st
11 KLP Fastigheter 77 000 3 st
12 Jernhusen 71 000 3 st
13 Axfast 69 000 10 st
14 ADIA 66 000 3 st
15 Fabege 63 000 9 st
16 Humlegården 63 000 10 st
17 LO 62 000 5 st
18 Folksam 59 000 5 st
19 Alecta 53 000 3 st
20 Stena Fastigheter 51 000 5 st

Nytt förvärv för Slussgården på Söder

$
0
0

Köper från ”kommersiell” Brf – Planerar utbyggnad på 4.000 kvm. Slussgården förvärvar fastigheten Sandbacken mindre 38 på Renstiernas gata 12 av Brf Söders Hantverkshus för 329 miljoner kronor.

JLL var rådgivare till säljaren.

Fastigheten som även kallas Hantverkshuset är på 6.900 kvadratmeter och består mest av kontorsytor, men det finns också butiksyta och hantverkslokaler.

Grannfastigheten Sandbacken mindre 39 förvärvade Slussgården innan sommaren för 234 miljoner (från Vasakronan, läs mer här). För de två fastigheterna pågår ett planärende för att utveckla kvarteret med en tillbyggnad om sex våningar samt en påbyggnad på befintliga fastigheter, totalt cirka 4.000 kvadratmeter.

– Slussgården växer igen på Södermalm och i närområdet av Slussen med ytterligare en fastighet. Därmed förstärker vi vår närvaro ytterligare i den del av Södermalm som kommer få en mycket intressant hyresmarknad i och med Slussens omdaning och tunnelbanans utbredning, säger Jari Lalli, vd Slussgården. 

Fastigheten uppfördes i början på 1950-talet av Stockholms stadshantverksförening. Bland annat har Carl Malmstens Verkstadsskola haft lokaler i fastigheten och fortfarande verkar några hyresgäster inom hantverksindustrin. Bland de 20 hyresgästerna finns flera arkitektkontor och konditoriet Chokladfabriken.

Slussgården ägs av SKF Fastigheter och Service AB som ingår i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Slussgården äger sedan tidigare sju fastigheter nära Slussen, ett geografiskt väldigt fokuserat sådant, samt en på Lidingö (Högberga Gård). Den sistnämnda förvärvades 2013.

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-01

Så blir nya Skanstull Södra – se bilder och karta

$
0
0

750 nya bostäder och 100.000 kvm lokaler – Ny t-uppgång. Det finns inte precis jättemånga områden kvar att exploatera inom tullarna i Stockholm. Några megaprojekt pågår, till exempel Hagastaden och Norra Djurgårsstaden. Och det finns stora planer för Stadshagen och fler byggnader längs Essingeleden.

Stockholms stad presenterar nu, efter flera års arbete, ett förslag till en helt ny stadsdel i Södra Skanstull (se karta nedan). Förslaget innebär 750 nya bostäder samt 100.000 kvm lokaler.

Enligt ett förslag, som Fastighetsvärlden tagit del av, fördelas ytorna på 22.000 kvm butiker, 33.000 kvm kontor, 10.000 kvm hotell, 8.000 kvm lokaler för kultur och 24.000 kvm för idrott (kan skiftas till kontor). Ytfördelningen är ett förslag och kan komma att ändras.

– Ytorna under broarna är inte så välutnyttjade idag. Där blir det nu en levande stadsdel med gröna torg och stor variation, säger Ewa Wåhlin, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Stockholms stad vill bygga en blandstad i området och i projektet spelar Skansbron (den lägre av de tre broarna som förbinder Södermalm med Gullmarsplan) en central roll. Längs den ska det byggas bostäder och lokaler för att binda ihop Södermalm med både Hammarby sjöstad och området vid Gullmarsplan och arenaområdet/Slakthusområdet. Även området direkt norr om entrén till Eriksdalsbadet har stora exploateringsmöjligheter och där planeras för en ny gata, Diagonalen (där är det idag ett övergivet spårområde). Diagonalen blir en sluttande gata från hörnet av Eriksdalsbadet till västra Folksamkvarteret, alltså där det idag delvis är ett öde spårområde. Staden skissar även på två höghus lång gatan, båda dock lägre än Folksamskrapan som är cirka 90 meter hög.

– Vi vill skapa en levande och varierad stadsdel med bostäder, verksamheter, butiker, kultur och idrott. Det ska bli enklare, tryggare och mer attraktivt att ta sig mellan de olika områdena, säger Ewa Wåhlin.

Bostäderna ska placeras på platser där trafiken från broarna stör minst. Kollektivtrafiken till området ska förstärkas.

Det ska även skapas en förbindelsegång från Skanstull, via ungefär Åhlénshuset (ägs av Skandia Fastigheter, totalt drygt 50.000 kvm i fastigheten Åkern 16) ner till vattenområdet. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan det på det sättet bli en ingång till tunnelbanestationen Skanstull i nordöstra hörnet av Eriksdalsbadet, längs den nya planerade gatan Diagonalen (se karta 2 nedan).

Programsamrådet pågår 1 september – 27 oktober 2016. Staden räknar med att markanvisningar kommer att ske under 2017. Byggstarten blir tidigast 2019.

Stora fastighetsägare i området är, förutom Stockholm stad via Exloateringskontoret, Folksam Fastigheter (Folksamskarapan och White-kontoret), Skandia Fastigheter (Åhlénshuset), Aspelin Ramm (Clarionhotellet), Familjebostäder, SKB och ett flertal bostadsrättsföreningar. Utanför programområdet äger till exempel AMF Fastigheter Ringen köpcentrum.

Utvecklingen av Södra Skanstull påverkar inte bara de närboende. Verksamheter som finns där i dag (till exempel Eriksdalsbadet) har besökare från hela Stockholm, många människor arbetar i området och många Söderbor använder parkerna och strandpromenaden på fritiden.

– En viktig del av programförslaget är utveckling av strandpromenaden, där planerar vi två nya parker vid vattnet. Och det kommer att bli smidigare att promenera längs vattnet hela vägen, säger Ewa Wåhlin.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-01

Programområdets läge och ungefärliga omfattning.
Aktuellt område. Programområdets läge och ungefärliga omfattning.
Skansbron, vy mot Södermalm.
Binder ihop blivande Söderstaden. Visionsskiss. Skansbron, vy mot Södermalm.
Så här ser det ut nordost om Eriksdalsbadet idag.
Bortglömt och oattraktivt – i kanonläge. Så här ser det ut idag. Till väster syns Eriksdalsbadet. Foto: Stockholm stad.
Bild från förslag till program för Södra Skanstull, Södermalm. Illustration: White arkitekter/Tegmarks
Nytt torg. Så här kan det se ut framöver.. Badhustorget. Bild från förslag till program för Södra Skanstull, Södermalm. Illustration: White arkitekter/Tegmarks.
Tre broar skär igenom området.
Trafikerat område. Tre broar skär igenom området, varav två högt över området. Foto: Stockholm stad.
Förslaget: Situationsplan över Södra Skanstull, White arkitekter.
Ny gatustruktur. Nya Diagonalen och existerande Skansbron blir viktiga gator. Förslaget: Situationsplan över Södra Skanstull. Karta: White arkitekter och Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Stockholm stad skissar på en ny förbindelsegång till tunnelbanestationen Skanstull, från nordvästra hörnet av Eriksdalsbadet. Gången ska i så fall byggas via den fastighet där Åhléns är hyresgäst (och där det finns en t-banenedgång).
Ny tunnelbanenedgång? Stockholm stad skissar på en ny förbindelsegång till tunnelbanestationen Skanstull, från nordöstra hörnet av Eriksdalsbadet. Gången ska i så fall byggas via den fastighet där Åhléns är hyresgäst (och där det finns en t-banenedgång). Karta: Stockholms stad.
Nytt utseende. Så här ser ”baksidan” av Skandia Fastigheters 50.000 kvm stora fastighet Åkern 16 ut idag. Framöver kommer den osannolikt att få ett lyft och det låga p-huset kan kanske få en annan användning.
Nytt utseende? Så här ser ”baksidan” av Skandia Fastigheters 50.000 kvm stora fastighet Åkern 16 (där bland annat Åhléns är hyresgäst) ut idag. Framöver kommer den osannolikt att få ett lyft och det låga p-huset kan kanske få en annan användning.
Nya Slussparken, Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Det gröna ska bevaras och förstärkas. Nya Slussparken, Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Nya Strandparken, Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Årstaviken. Nya Strandparken, Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Livet under bron och hela området ska även fortsättningsvis fyllas med möjlighet till aktivitet och rörselse. Idag finns här simning, simhopp, tennis och badminton plus utmärkta promenadslingor. Illustration: White Arkitekter/Tegmark.
Liv och rörelse. Livet under bron och hela området ska även fortsättningsvis fyllas med möjlighet till aktivitet och rörselse. Idag finns här simning, simhopp, tennis och badminton plus utmärkta promenadslingor. Illustration: Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB.
Viewing all 4248 articles
Browse latest View live